Hopp til innhold

Dexter (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dexter
Generell informasjon
SjangerKrim / Thriller
Prod.landAmerikansk
Sesonger8
Episoder96 (Liste over episoder)
LengdeCa. 50 (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påDarkly Dreaming Dexter
Foran kamera
HovedrolleMichael C. Hall
Jennifer Carpenter
James Remar
Medvirkende
11 oppføringer
Michael C. Hall (rollefigur: Dexter Morgan)
Jennifer Carpenter (rollefigur: Debra Morgan)
David Zayas (rollefigur: Angel Batista)
James Remar (rollefigur: Harry Morgan)
Lauren Vélez (rollefigur: María LaGuerta)
C.S. Lee (rollefigur: Vince Masuka)
Desmond Harrington (rollefigur: Joey Quinn)
Julie Benz (rollefigur: Rita Bennett)
Erik King (20062007) (rollefigur: James Doakes)
Aimee Garcia
Geoff Pierson (rollefigur: Thomas Matthews)
Bak kamera
Skaper(e)James Manos jr.
RegiMichael Cuesta, Tony Goldwyn, Robert Lieberman, Steve Shill, Adam Davidson, Keith Gordon, Marcos Siega, Jeremy Podeswa
MusikkDaniel Licht
Prod.selskapShowtime Networks
Sending
Periode1. oktober 200622. sept. 2013
TV-kanalShowtime
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Dexter er en amerikansk krim- og thrillerserie som gikk på Showtime fra 2006 til 2013. Serien handlet om seriemorderen Dexter Morgan som også jobber som kriminalteknisk blodekspert for Miami-Metro-politiet.

Hovedrolleinnehaver Michael C. Hall under Comic-Con 2009.

I Norge ble serien først vist på Canal+ og senere på Viasat 4.

Produksjon

[rediger | rediger kilde]

Dexter har fått betydelig god kritikk og vant tidlig to Emmyer. Serien har også skapt offentlige kontroverser vedrørende dens innhold og budskap. En redigert versjon av serien hadde premiere på CBS den 17. februar 2008 for å gjøre opp for mangel på nytt innhold på grunn av en produksjonstreik i 2007, forårsaket av organisasjonen Writers Guild of America.

Handlingen i sesong 1 var basert på den første romanen i Jeff Lindsays «Dexter»-serie, Darkly Dreaming Dexter. De påfølgende sesongene har hatt egne originale historier skrevet av produsentene.

Dexter (Michael C. Hall) opplever en traumatisk hendelse og blir foreldreløs bare tre år gammel. Han blir adoptert av Harry Morgan (James Remar), en politimann som finner ham på et åsted. Harry skjønte tidlig at Dexter hadde sosiopatiske tendenser og lærte ham å kanalisere sin grusomme lidenskap (som går ut på å drepe på grunn av spenningen), ved å gi den en konstruktiv mening: Å drepe folk som fortjener det, folk som vet hvordan de lurer rettssystemet, slipper unna og aldri blir pågrepet for sine gjerninger.

For å ikke bli tatt, og for å vite hvordan han skal skjule sporene, jobber Dexter som blodsprutanalytiker for Miami Metro Police Department, sammen med den perverse labkollegaen Vince Masuka (C. S. Lee). Han har også en kollega ved navn Angel Batista (David Zayas) som anser Dexter som bestekompisen sin. Selv om hans trang til å drepe er urokkelig (ellers blir han grepet av en følelse av «tomhet»), har Dexter gjennom omfattende instruksjon fra Harry lært seg å kunne forfalske normale følelser slik at ingen vil ha noen mistanker om ham. Man får gjennom hele serien se tilbakeblikk hvordan Harry, som døde flere år før starten av sesong 1, instruerer Dexter hvordan han på best mulig måte kan fremstå som normal, noe han følger til punkt og prikke, som han også i serien viser til som «Harrys kode». I samsvar med denne kodeksen, må de fleste av Dexter ofre være drapsmenn selv, folk som har tatt uskyldige liv flere ganger uten anger. Dexter må også ha konkrete bevis for at de kriminelle er skyldige før han begår handlingen. I episoden «Return to Sender», blir det vist at Dexter bruker dekknavnet «Patrick Bateman» for å skaffe kraftige beroligende midler som han bruker for å bedøve ofrene. Dette er det samme navnet som brukes av Bret Easton Ellis for seriemorderen i romanen American Psycho fra 1991 (samt i 2000-filmen med samme navn), som i likhet med Dexter, er en tilsynelatende normal person om dagen, men en hensynsløs seriemorder om natten.

Dexter har en kjæreste, Rita Bennett (Julie Benz), som han er sammen med for å virke normal. Rita er psykisk skadet fra fortiden på grunn av voldtekt og mishandling av sin tidligere ektemann Paul Bennett (Mark Pellegrino) som nå sitter i fengsel, og har dermed store vansker med å være i et intimt forhold. Dette passer Dexter fint fordi han ikke tror han er i stand til å forfalske intime følelser. Dexter håper å beholde sin fasade av normalitet ved å distansere seg fra Rita. Samtidig føler han ekte kjærlighet til Rita og hennes to barn, Astor og Cody. Etter en stund slipper Ritas tidligere ektemann Paul ut av fengsel på prøveløslatelse. Det tar ikke lang tid før han begynner å lage bråk og kommer med alvorlige trusler. Etterhvert får han et overtak og truer med å ta fra Rita ungene etter at han klarer å overbevise rettsvesenet om at Rita slo han med vilje i hodet med et balltre, når han i virkeligheten var full og prøvde å voldta henne.

Dexter klarer imidlertid å få has på Paul ved at han kliner til Paul med en stekepanne, og setter en heroinsprøyte i armen hans, i Pauls egen leilighet, og får det til å se ut som han har krenket prøveløslatelsen sin. Mens han er tilbake i fengsel hevder han sin uskyld, der han anklager Dexter for å ha lagt en felle for ham.

Den første sesongen fokuserer for det meste på «isbilmorderen» – en seriemorder som bruker Miami Metro-politiet til å kommunisere med Dexter gjennom sine åsteder. Dexter bruker sin sjarm for å bli godt likt av alle hans kolleger, med unntak av Sgt. James Doakes (Erik King), som synes Dexter bare er rar og kaller Dexter ofte for en «freak» (misfoster) eller «creep» (ekkel) og beskylder ham for å drive med et eller annet mistenkelig, så vel som at han har mistanker om at Dexter har en forbindelse med isbilmorderen. Doakes begynner selv å overvåke Dexter. Spenningen mellom de to er pågående gjennom hele sesongen.

Dexters fostersøster (og Harrys biologiske datter) Debra (Jennifer Carpenter) blir sammen med en fyr ved navn Rudy (Christian Camargo), som det er åpenbart for publikum er isbilmorderen. Drapene som isbilmorderen utfører er for det meste symbolske drap som oppsummerer Dexters oppvekst.

På slutten av sesongen, avslører Rudy at han virkelig er Dexters biologiske bror, og at han i virkeligheten heter Brian Moser. Brian beskriver flere detaljer om Dexters tidlige barndom, og supplerer Dexters vage minner samt detaljer han har måttet stykke sammen gjennom sesongen. Den traumatiserende hendelsen brødrene var vitne til den 3. oktober 1973, var da deres mor, Laura Moser, og en rekke andre personer ble slaktet med en motorsag av Santos Jimenez inne i en lagringskonteiner, for så å bli låst inne i to dager med de lemlestede likene med gulvet dekket av blod. Dexter som da var tre år gammel, ble hentet av Harry, som var den første politimannen som gikk inn i den blodige konteineren, mens Brian (noen år eldre) var mer åpenbart traumatisert og tilbrakte mesteparten av barndommen på forskjellige institusjoner. Harry skjulte bevisst detaljer om denne grusomme hendelsen fra Dexter, samt informasjon om hans biologiske familie. Dexters oppfatning av Harrys svik begynner da å tynge ham.

Rudy / Brian har kidnappet Debra, og har hele tiden tilrettelagt for at han og Dexter skal drepe henne sammen for å sementere sin obligasjon og bryte båndene mellom Dexter og hans adoptiv familie. Dexter vender seg i stedet mot Brian og dreper ham helt til sist, og får det til å se ut som et selvmord. Alle, inkludert Debra, er fortsatt uvitende om den eksakte sammenhengen mellom Dexter og Rudy / Brian, og et tilbakevendende tema gjennom hele serien er hennes sjalusi over det som oppfattes som særbehandling Harry ga Dexter. Hun er uvitende om Harrys opplæring eller Dexters tendenser. Dexter føler etter dette stor anger over at han måtte drepe broren sin Brian, den eneste personen som fullt ut forsto ham, for i stedet redde Debra, som han vet vil vende seg mot ham hvis hun noen gang finner ut om hans sanne natur.

Sesongen slutter med Dexter og søsteren hans går mot et åsted, mens Dexter forestiller seg en parade beregnet for ham, komplett med konfetti, fly med et banner, og publikum som roser ham for hans gode arbeid ved at han «tar ut søpla», det vil si at han dreper de som går etter de svake og sårbare.

Dexter begynner sesongen ved at han ikke har klart å tilfredsstille sine morderiske lyster på over en måned på grunn av konstant overvåking av sersjant Doakes. Når muligheten til å drepe oppstår, har han problemer med å utføre drapet fordi han enda ikke har fått fred etter at han drepte sin bror på slutten av sesong 1.

Enda mer komplisert blir det når skattejegere oppdager stedet der Dexter har dumpet sine ofres lik over en lengre periode. Etterhvert som politiet henter opp hver pakke med kroppsdeler fra havet, døper mediene morderen for «Bay Harbour-slakteren» og FBI-agenten Frank Lundy (Keith Carradine) blir hentet inn for å fakke morderen.

En kultstatus begynner å danne seg bak «Bay Harbour-slakteren» da det blir oppdaget at hans ofre selv var ansvarlige for dødsfall. Dexter finner også at en tegneseriekarakter iført en sort kappe av lær, «The Dark Defender», som ble opprettet til ære for morderen som står bak drapene, hvor Dexter komisk erklærer mens han ser på plakaten: «Nah, Miami's too hot for all that leather».

Ritas forhold til Dexter blir mer spent nå som hun og barna hennes prøver å komme over dødsfallet til hennes tidligere ektemann Paul, som ble drept i et slagsmål han selv startet. Pauls gjentatte påstander om at Dexter var skyld i han sitter i fengsel spiser på Ritas samvittighet og til slutt beskylder hun Dexter for å ha lurt hennes tidligere ektemann. Dexter innrømmer det hele, men Rita nekter å tro at Dexter gjorde det med overlegg og forutsetter at Dexter er heroinavhengig. Uten å ha andre valgmuligheter innrømmer han at han har «en avhengighet», selv om han karakteristisk lar henne feiltolke det uten å gå i detalj. Som takk for hans ærlighet, lover hun å ikke forlate ham hvis han går gjennom 12-trinnsmodellen på NA. På denne måten unngår Dexter ansvar for Pauls død (selv om han satte prosessen i gang), og følgelig opprettholder rasjonaliseringen av at han bare (direkte) dreper folk som er mordere. Doakes fortsetter å forfølge Dexter inntil han møter Dexter på et av møtene. Doakes føler nå at bitene faller på plass og at han alltid hadde merket at det var noe i veien med Dexter, og rusmiddelbruket kan forklares med de mange traumatiske opplevelsene fra en karriere innen rettshåndhevelse.

Debra fortsetter å slite med traumer av hennes erfaringer med isbilmoderen kombinert med at alle gjenkjenner henne fra media, som den tidligere forloveden til isbilmoderen. For å føle seg mer trygg, bor hun i Dexters leilighet, noe som gjør hans hverdag enda mer stressende.

Dexter finner ut at narkotikaselgeren ved navn Santos Jimenez (Tony Amendola) som drepte hans mor fortsatt er i live og driver en bar i Naples utenfor Miami. Dexter drar på en utflukt sammen med Lila (hans psykotiske kjæreste som han møter på NA), for å konfrontere morderen. Dexter blir fristet til å drepe ham, men blir overtalt i siste sekund til å ikke gjøre det over en telefonsamtale fra Lila, som tror han er i ferd med bruke heroin. Dexter oppsøker senere Santos Jimenez alene, og finner ut at han har en hytte på et øde sted der han oppbevarer kokain. Dexter finner det passende å drepe ham på samme måte som hans mor ble drept, nemlig med en motorsag.

Gjennom hele sesongen blir Dexter forfulgt av spesialagent Lundy, mens både Debras hengivenhet for Lundy og hennes tillit til sine egne detektivferdigheter vokser. Doakes' mistanker om Dexter blir vekket på nytt, og til slutt oppdager han Dexters samling av små glassplater som inneholder blod fra alle hans ofre, altså hans hemmelige trofeer. Doakes drar til utlandet for å analysere blodprøvene, men ender selv med å bli hovedmistenkt da politiet finner Dexters trofeer i bilen til Doakes, sammen med at det meste utrolig nok peker på at Doakes er «the Bay Harbour Butcher». Til tross for at Dexter blir skutt i beinet, klarer han å overmanne Doakes og låse ham inne i et bur i hytta der han drepte sin mors morder. Dexter begynner å tvile på om han skal drepe Doakes, noe han ikke kan uten å bryte med «The Code of Harry», eller om han skal melde seg for politiet. Løytnant LaGuerta (Lauren Vélez), Doakes' tidligere partner, er den eneste som tror at Doakes er uskyldig. Hun finner bevis for Doakes' uskyld og tar det til Lundy, men han forteller henne at bevisene er påvirket av hennes tidligere unnlatelse av å rapportere Doakes' telefonsamtale til et granskingsteam. Lundy avviser LaGuertas sak, selv om han mener hun kan ha rett om Doakes’ uskyld.

Mot slutten av sesongen klarer Doakes midlertidig å rømme fra buret, men blir på nytt fanget av Dexter etter å ha blitt truet av to narkotikasmuglere. Dexter sliter med sitt liv som en seriemorder, takket være åpenbaringer gjennom hele sesongen om Harry Morgan, hans fosterfar. Dexter finner ut at Harry hadde en affære med hans biologiske mor, Laura Moser (som var Harrys konfidensielle informant), før hun ble drept, og at Harry tok sitt eget liv etter å ha sett Dexter mens han var i ferd med å partere liket etter en hallik han hadde drept, ute av stand til å håndtere realiteten av det monsteret han hadde skapt. Med sin tillit til de etiske verdiene Harry laget for ham, ser han for seg de scenariene som kan komme ut av hvis han melder seg for politiet så han endelig kan ta av seg «masken». Dexter arrangerer sin siste dag i frihet som inkluderer å ha en siste middag med Debra, før han tar Rita og barna ut med båten. Under det «siste måltidet» med Deb, innser han hvor mye folkene rundt ham er avhengige av ham, mens Doakes ikke har noe sosialt liv utenom jobben, og han bestemmer seg for å fortsette med sin opprinnelige plan som går ut på å få folk til å tro at det er Doakes som er Bay Harbor Butcher-slakteren.

I sesongfinalen finner Lila hytta der Doakes ble fengslet og forårsaker en propantankeksplosjon, som sprenger både Doakes og liket av en av Dexters ofre i filler og hindrer Dexter fra å bli navngitt som en seriemorder. Lila møter deretter Dexter, og forventer at han skal innfri hennes kjærlighet nå som hun vet og godtar hans «mørke hemmelighet». Men Dexter vil ikke lenger ha noe med henne å gjøre og bestemmer seg for å drepe henne nå som hun selv har tatt et uskyldig liv, nemlig Doakes. Da Lila er klar over hva han kommer til å gjøre med henne, søker hun hevn ved å prøve å drepe både Dexter og Ritas barn. Dexter klarer å redde barna og kommer seg ut av den brennende leiligheten i live, noe som deretter resulterer i at han tar en kort visit til Paris der hun har flyktet til, for å drepe henne. I de avsluttende scenene går Doakes' minnegudstjeneste hovedsakelig ubetjent, med unntak av LaGuerta, Dexter, og Doakes' nærmeste familie. For å uttrykke logikken i Dexter mentale verden, blir de endelige ord i serien en voice-over av hans tanker om de siste hendelsene. Vi hører at han nå anser seg som en mester av teknikkene hans fosterfar lærte ham. Dexter tror dette kombinert med det faktum at Harry viste seg å ha sine feil, gir Dexter rett til å modifisere kodeksen og leve sitt liv slik han ønsker, på akseptabel måte i forhold til Harry. Han sier også at han nå trenger de forhold som han opprinnelig dyrket som forkledninger for å passe inn i samfunnet, selv om de gjør ham sårbar. Han anser seg selv: «En idé transcendent i livet».

Rita oppdager at hun er gravid og Dexter finner det vanskelig å velge når hun spør om de skal beholde barnet eller ikke. Etter noe overveielse, opplyser Rita Dexter at hun vil beholde barnet og oppdra ham, med eller uten hans hjelp. Det tar også litt tid før Dexter begynner å godta tanken på å faktisk ha et barn (en aksept hjulpet av det faktum at han nå ser Astor og Cody som hans barn og derfor å være beskyttet), og han ender opp med å foreslå ekteskap med Rita, som hun etterhvert aksepterer lykkelig.

Mens han jager en morderisk narkotikaselger under kallenavnet «Freebo», snubler Dexter inn i en slåsskamp mellom Freebo og en annen mann, som han blir tvunget til å drepe i selvforsvar. Dette offeret viser seg å være Oscar Prado, lillebror av ADA Miguel Prado (Jimmy Smits) en fremtredende assisterende statsadvokat og gammel flamme av løytnant LaGuerta. Dexter bistår i saken, og Miguel betror seg til ham, og det utvikler seg til at han begynner å stole på Dexter. Dexter er i stand til å oppspore Freebo og dreper ham, men minutter senere møter han Miguel, som har fulgt et spor til Freebos plassering. Dexter forteller Miguel at han oppdaget Freebo og drepte ham i selvforsvar, men i stedet for å anmelde ham, takker Miguel ham og hjelper ham dekke over drapet.

Mens Dexter og Miguel samarbeider for å dempe saken rundt Freebo, som for alle andre har forsvunnet sporløst, ender duoen opp med å bli nære venner, som også gjør Rita og Miguels kone, Sylvia (Valerie Cruz) til bestevenninner. Mens familien Prado bistår Rita under et medisinsk nødstilfelle, har Miguel folk som leter etter Dexter som fortalte at han dro ut for å fiske, men som i virkeligheten var på et cruiseskip for drepe en morder Miguel fortalte om. Miguel innser at Dexter begikk drapet og roser Dexter og tilbyr sin hjelp i fremtiden. For å teste om Miguel virkelig er til å stole på, foreslår Dexter en risikofylt operasjon for å frigjøre en beryktet Aryan Brotherhood-leder, som fortsetter å begå forbrytelser på innsiden fengselet, for å drepe ham. Miguel godtar ideen og planen lykkes (til tross for at alarmen høres under flukten), og Dexter begynner å anerkjenne Miguel som sin første og eneste sanne venn, dermed spør Dexter om han vil være forloveren i hans bryllup.

Gjennom Sesong 3 streber Debra for å bli forfremmet, men på grunn av de tidlige kommentarene hun hadde i «Freebo»-saken er hun tatt av saken. Hun begynner å arbeide med en ny partner, Joseph Quinn (Desmond Harrington), for å etterforske en seriemorder med vane å flå sine ofre mens de enda er i live, under kallenavnet «The Skinner». Hun innleder også et forhold med Anton, en av Quinns konfidensielle informanter som begynner å arbeide med henne. Imidlertid prøver Yuki Amado, en kvinnelig offiser for indre anliggender (polititjeneste som etterforskere politiet), å presse Debra til å gi henne informasjon om Quinn, i bytte mot at hun får hjelp til å bli detektiv i retur, men Debra nekter å samarbeide, til tross Yukis påstander om at Quinn ikke er til å stole på.

En betydelig endring fra foregående sesonger er at i stedet for tilbakeblikk med Dexters fosterfar, Harry, blir det brukt fantasiscener i stedet. Harry tilbyr i stedet veiledning, ideer og skyldfølelse, noe som førte til avsløringene om Dexter fremtid.

Camilla Figg, en gammel venn av Dexter og hans familie, er døende av lungekreft og ber ham om å avslutte hennes lidelse, som han (som aldri har med vilje drept en uskyldig før) motvillig går med på å gjøre. I den anledning, forteller Camilla til Dexter at hun visste at broren var isbilmorderen, og gratulerer ham når han tilstår for henne at det var han som drepte Brian. Hun viser også at hun vet om Dexters hobby før hun dør.

Miguel og Dexters partnerskap tar et nytt steg når Miguel tilbyr seg å være den som dreper deres neste mål, en tidligere fotballspiller og gambler som for å betale ned gjeld til et tvilsomt tippeselskap begår drap på deres vegne. Med noe motvilje aksepterer Dexter avtalen, og forbereder fellen og lærer bort det grunnleggende i hans «kode», og er vitne til at Miguel dreper offeret uten å nøle. Men neste dag, når Ellen Wolf, en hensynsløs forsvarsadvokat og gammel motstander av Miguel, blir savnet, oppdager Dexter at Miguel har drept henne. Etter noen undersøkelser, oppdager han også at Miguel hele tiden har manipulert ham og at han ikke var til å stole på i det hele tatt.

Mens forholdet mellom Dexter og Miguel begynner å rakne, så begynner også Miguels kone Sylvia å mistenke at han har en affære og betror sin frykt til Rita, som igjen betror dette til Dexter.

Dexter og Miguel begynner deretter å danse rundt i et spill om hvem som har mest innflytelse over hvem, mens politiet etterforsker dødsfallet til Ellen Wolf. Dette spillet ender med at Dexter innser at Miguel ikke kan kontrolleres eller hanskes med (slik at Dexter bestemmer seg for å drepe ham ved å kopiere «the Skinner»-metoden), og med Sylvia, overbevist om at Miguel har en affære med Lt LaGuerta etter å ha sett dem forlate LaGuertas hus sammen, kaster ham ut av huset. Miguel bruker sin posisjon til å hjelpe «the Skinner» å flykte og unngå politiets varetekt i retur om at han dreper Dexter.

Mens hun strever for å oppdage sannheten bak Ellen Wolfs død, ender LaGuerta opp med å innhente bevis som knytter Miguel til drapet, mens Miguel selv oppdager at LaGuerta undersøkte ham og bestemmer seg for å drepe henne, men Dexter oppdager Miguels plan på forhånd og fanger ham når Miguel kommer til LaGuertas hus på jakt etter henne. Før han dreper Miguel, tilstår Dexter til ham at han var den som drepte hans yngre bror Oscar.

Etter at Miguels kropp blir oppdaget, blir han straks identifisert som et offer av «the Skinner», akkurat som Dexter hadde planlagt. Men Miguels andre bror Ramon er fortsatt skeptisk til ham. Etter at han retter en pistol mot Dexter under en middag med Rita, blir han tatt i varetekt av Angel og Debra. Under et fengselsbesøk, hjelper Dexter Ramon å få fred med sin bror.

Men natten før bryllupet hans blir Dexter fanget av «the Skinner», men klarer å vri seg løs fra tauet ved å brekke hånden med vilje i et øyeblikk når «the Skinner» er distrahert, (noe som er et tegn på hvor langt han er villig til å gå for å overleve). Etter en kort, men brutal kamp, klarer Dexter å knekke nakken til «the Skinner» og får det til å se ut som et selvmord ved å kaste kroppen hans foran politibilen søsteren hans kjører. Dexter kommer seg unna før politiet ser ham, får gipset hånden og rekker bryllupet i god tid. Han innrømmer overfor seg selv at hans bryllupsløfter, «å være den beste ektemann og far han kan være», var helt sant. Sesongen avsluttes ved at en dråpe blod fra Dexters brukne hånd treffer Ritas brudekjole i det de er i ferd med å danse.

Den fjerde sesongen av Dexter hadde premiere den 27. september 2009 på Showtime. I denne sesongen har Dexter fått et barn sammen med Rita, som de har døpt Harrison, oppkalt etter Dexters fosterfar Harry. Dexter og hans familie har flyttet til forstedene, men han har store vansker med å forsone sitt liv som familiemann og seriemorder.

Mens han etterforsker mordet på en ung kvinne i et badekar, dukker Frank Lundy (Keith Carradine) opp, som nå er pensjonert fra FBI. Ifølge Lundy, kan drapet være arbeidet til en seriemorder han har vært på sporet av under kallenavnet «the Trinity Killer», «trefoldighetsmorderen», (spilt av John Lithgow), fordi han alltid dreper tre personer i en bestemt rekkefølge: Først en ung kvinne som han dreper i et badekar, så en eldre kvinne, mor til to, som hopper fra en bygning til hennes død, og til slutt, en mann som også er far til to. Lundy tror også at Trinitys mønster har blitt gjentatt i ulike byer over hele landet i mer enn 30 år, noe som muligens gjør ham til den mest vellykkede seriemorderen i amerikansk historie.

Lundys teorier viser seg å stemme når Debra finner ut at en lignende forbrytelse har oppstått ved offerets hus 30 år tidligere. Lundy og Debra begynner å arbeide sammen for å finne Trinity før han fullfører sin sirkel. Anton, som bor sammen med Debra i leiligheten hans, er urolig over at hun har begynt å arbeide sammen med Lundy igjen på grunn av hennes tidligere affære med ham. Debra ender opp med å ha sex med Lundy like før begge blir skutt av en mystisk overfallsmann. Hun overlever angrepet, mens Lundy blir drept på stedet.

Mens han gransker Lundys data om Trinity, finner Dexter ut at Lundy ikke ble drept bare fordi han var på sporet av ham, men at han fant ut når og hvor «Trinity» ville kreve sitt tredje offer. Dexter lykkes ikke med å stanse Trinity før han dreper sitt tredje offer, men han klarer å endelig se ansiktet hans og spore ham ned til hans hjem, for så å finne ut at Trinity faktisk er som ham: En mann som lever et dobbeltliv som seriemorder og familiefar.

Rita finner ut at Dexter har beholdt sin gamle leilighet uten å fortelle henne det. Dexter som nå ikke har andre valgmuligheter enn å kvitte seg med leiligheten, har store problemer med å finne ut hvordan han skal kunne skjule redskapene og tingene sine fra omverdenen. Rita bestiller også time hos en psykolog for å få ekteskapsrådgivning.

Dexter begynner å forfølge Trinity og finner ut at hans virkelige navn er Arthur Mitchell, at han er lærer, dekan i kirken og at han bidrar til å bygge hus for de hjemløse. Et perfekt skalkeskjul for det monsteret han virkelig er. Dexter finner også ut at Arthur har alle mordredskapene og bevismateriale for sine forbrytelser liggende i huset til offentlig beskuelse, noe som overrasker Dexter enda mer. Det blir også avslørt at Trinitys mord er symbolske drap som oppsummerer hans oppvekst, der hans søster ble funnet død i badekaret, moren som hoppet fra en bygning og hans far som ble funnet død med store slagskader i hodet. Han legger også igjen litt av sin søsters aske på åstedene. Dexter blir såpass fascinert over Trinitys måte å ikke bli lagt merke til av familien og omverdenen, at han bestemmer seg for å lære seg noen triks før han tar livet hans, noe som senere vil få katastrofale følger i Dexters liv.

Dexter dreper også en uskyldig mann og krenker dermed Harrys kode, snarere enn å følge Harrys ønske om at han dreper Trinity. Debra forklarer ideen om Trinity-morderen til instituttet, men hun er tatt av saken siden hun angivelig ble skutt av Trinity. Dexter besøker Trinitys hjem og oppdager at Trinity skal reise til Tampa på et bygge-prosjekt, som kan være starten på en ny syklus. Dexter bestemmer seg for å ta en tur med Trinity for å hindre at dette eventuelt skjer. Mens Dexter er borte, kommer naboen, Elliot for å spise middag sammen med Rita og barna. På veien forteller Dexter til Trinity at han drepte en uskyldig mann i en jaktulykke. Miami Homicide-avdelingen bestemmer seg for å blokkere enkelte veier for DNA-innsamling i håp om å finne Trinity. Med Vince Masukas hjelp, oppdager Debra at Trinity ikke var den personen som skjøt henne og Lundy, skytteren var på høyde med Masuka. Dermed er hun ikke lenger offer, og får ansvaret for saken.

I Tampa, besøker Dexter Trinitys barndomshjem, der Trinity avslører at hans søster døde i badekaret etter at han skremte henne i en alder av 10. Trinitys mor, som var ute av stand til å leve etter denne tragedien, begikk selvmord (hoppet til sin død). Trinity avslører også at hans far var en voldelig alkoholiker som døde kort tid etter sin kone; Dexter forutsetter at Trinity myrdet ham. På natten Dexter skulle til å drepe Trinity, oppdager han at Trinity er på en byggeplass, der han vurderer selvmord. Trinity heller ut sin søsters gjenværende aske fra bygningen, og hopper utenfor kanten. Dexter griper ham i siste øyeblikk og trekker ham tilbake i sikkerhet. Trinity ser dette som et tegn fra Gud. På vei hjem fra Tampa, unngår han DNA-veisperring og tar en annen rute hjem.

Under Thanksgiving oppdager Dexter at Trinity holder sin familie som fanger i sitt eget hjem. Han låser inn datteren sin og mishandler sin sønn Jonah fysisk. Dexter tilbringer kvelden med dem mens Rita arrangerer sin egen middag med Elliot, som avslører at han er interessert i Rita. I mellomtiden har Trinitys sønn fått nok, og begynner å ødelegge Trinitys trofeer, før han knuser urnen som inneholder Trinity søsters aske. I ren provokasjon kveler Trinity Jonah nesten til døde, før Dexter griper inn og surrer et belte rundt Trinitys hals og drar ham inn på kjøkkenet, med den hensikt å fullføre jobben med en kjøkkenkniv. Dexter blir i siste sekund avbrutt av Trinitys familie, som tvinger ham til å trekke seg tilbake. Dexters store problem nå er at Trinity nå vet hva han har å gjøre med. Det blir også avslørt at Trinity er faren til Quinns kjæreste, Christine Hill.

Trinity kidnapper en ti år gammel gutt mens han blir forfulgt av Dexter. Han klarer å flykte med gutten, og advarer Dexter med at han vil bevare guttens «uskyld». Dexter gjør noen undersøkelser og finner ut at Trinity dreper i fire og ikke tre som først antatt, med at han kidnapper en gutt noen dager før badekardrapet som aldri blir funnet (gutten skal utgi seg for å være Arthur selv i sin syklus av drap). Dexter spør Trinitys sønn om hjelp og går så for å jakte på Trinity. Debra mistenker at Christine har noe med drapene å gjøre, og overtaler Quinn til å kjøre en DNA-test fra tannbørsten hennes. Det viser seg at hun er direkte i slekt med Trinity-morderen. Christine prøver febrilsk å få tak i sin far. Da de endelig møtes, blir det avslørt at de sjelden ser hverandre, og at Christine var vitne til at faren drepte en kvinne i et badekar da hun var ung. Christine forteller Arthur at hun skjøt Debra og drepte Lundy for å beskytte ham. Dexter finner ut hvor Trinity har holdt gutten fanget, men kommer for sent til å konfrontere ham. Dexter finner Trinity akkurat i tide og slår han i svime med en spade, før han så redder gutten fra å bli sementert i jorda. Da Dexter snur seg noen sekunder senere, har Trinity rømt fra stedet. Senere blir Christine arrestert.

Christine blir avhørt på stasjonen om hennes tilknytning til Lundys mord. De lar henne gå på grunn av mangel på bevis, men etter at de finner postkort fra Arthurs tidligere mordsteder, innrømmer hun til slutt at hun drepte Lundy og skjøt Debra for å beskytte sin far. Etter at Debra nekter å tilgi henne, trekker Christine en pistol og begår selvmord. Trinity prøver å finne ut hvor «Kyle Butler» bor, og dreper en uskyldig mann ved samme navn. LaGuerta og Batista gifter seg for å unngå å få sparken. Dexter dreper en av Lundys tidligere mistenkte, Stan Beaudry, en lastebilsjåfør som drepte en prostituert, men som ble frikjent på grunn av manglende bevis, for så å plassere objekter med Arthurs DNA i lastebilsjåførens hus, for å skape en avledning slik at han kan konsentrere seg om å ta Trinity alene. Trinity lokker Dexter til en arkade, for å få han til å tro at han er i ferd med å kidnappe en annen gutt. Dexter finner ham ikke der og drar dermed avgårde for å trøste Debra, som er stresset av å ha sett Christines selvmord og å ha funnet ut at hun var Lundys morder. Trinity følger etter Dexter og smyger seg inn på stasjonen der han finner Dexter og oppdager hans sanne identitet.

Etter at Arthur og Dexter snakker sammen på stasjonen, følger Dexter Arthur til en bank der han stenger alle sine kontoer og tar ut alle sparepengene sine. På veien treffer Dexter en annen bil og ødelegger speilet (mens han snakker med Rita over telefonen som skal bestille en ferietur for de to og Harrison), som så gjør at eieren går til politiet. Når Arthur kommer ut av banken smyger Dexter seg opp på ham og slår ham ut, men før han kan gå videre må han gjøre opp med politiet, noe som ender opp med at Dexter i ren provokasjon angriper dem, noe som gjør at han settes i fengsel, der Rita senere plukker ham opp. Cody og Astor har dratt til Disneyland sammen med besteforeldrene sine (Pauls foreldre). Deborah finner ut alt om Dexter fortid og at isbilmorderen var Dexters bror (Brian Moser). Dexter går til Arthurs hus og mens han er der, stormer politiet huset fordi de vet at Arthur Mitchell er Trinity-morderen. Dexter gjemmer seg inne i garasjen og får det til å se ut som han ankom stedet tidlig, slik at politiet ikke spør hvorfor han er der. Dexter ser da at Arthurs Mustang er borte, så han drar til verkstedet der bilen er, og gjemmer seg i bagasjerommet. Da bilen bryter sammen senere samme kveld, hopper Dexter ut og angriper ham, og kveler ham til han er bevisstløs. Arthur våkner opp i et drapsrom innpakket i plast med Dexter ventende, som endelig skal få slutt på problemene en gang for alle. De har en samtale der Arthur sier det er et tegn fra Gud at Dexter skal drepe ham, og hinter også til at familielivet som Dexter kjenner til «allerede er over». Dexter dreper ham med baksiden av en hammer.

Sesongen avslutter med at Dexter kommer hjem, og spiller av en talemelding fra mobilen om at Rita dro tilbake fra flyplassen etter å ha glemt identifikasjonskortet sitt hjemme. Da Dexter ringer henne opp igjen, ringer telefonen hennes fra vesken hennes som også ligger hjemme. Etter dette hører han barneskrik fra badet, der han finner Rita brutalt drept i badekaret, som Trinitys siste offer, og sin sønn, Harrison, i en blodpøl av Ritas blod på baderomsgulvet. Dexter bærer Harrison vekk, med tilbakeblikk fra hans egen barndom der Harry bærer han vekk fra den blodige lagringskonteineren der han ble «skapt»: «Born in blood, both of us. Harry was right, I thought I could change what I am. Keep my family safe. But it dosen't matter what I do, what I choose. I'm what's wrong, this is fate…»

Den femte sesongen av Dexter hadde premiere på den amerikanske tv-kanalen Showtime, søndag 26. september 2010.

Episode 1 fortsetter der sesong 4 sluttet, der Dexter har kommet hjem til sin døde kone Rita.

Utdypende artikkel: Liste over episoder av Dexter

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]