Hopp til innhold

Peter Tidemand Malling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peter Tidemand Malling
Født20. nov. 1807Rediger på Wikidata
Strømsø[1]
Død19. apr. 1878[2][3][4]Rediger på Wikidata (70 år)
Christiania
BeskjeftigelseForlegger, bokhandler Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Peter Tidemand Malling (født 24. november 1807 i Drammen, død 19. april 1878 i Christiania) var en norsk boktrykker og bokhandler.

Liv[rediger | rediger kilde]

Mallings foreldre var drammenskjøpmannen Michael Malling og hustru Maren Elisabeth Klein. Han var elev på Strømsø Borgerskole og i noen år på Latinskolen i Drammen. Senere arbeidet han som læregutt i Det Rhodeske Bogtrykkeri i Drammen. Ved endt læretid reiste han til Amsterdam, og fikk plass ved et av byens større trykkerier.

Etter å ha perfeksjonert seg i utlandet vendte han omsider tilbake til Norge, som faktor i Det Wintherske Trykkeri, og dernest hos Guldberg & Dzwonkowski i Christiania. I 1838 grunnla han på en liten arv han mottok sitt eget trykkeri, og året etter en forlagsbokhandel. Denne forretningen lå i Sverdfegerbakken 25, ble etter hvert utvidet til å bli en av de fremste bokhandlerforretningene i Norden. I 1840 begynte han også å forlegge bøker. Forretningen ble værende på samme adresse inntil gården ble solgt til et interessentskap i 1873, og Malling inngikk kompaniskap med Georg Kristian Johannessen Parmann (1839 - 1916), som «Assocìe». De flyttet forretningen til den langt større Køckeritzke Væveribygning i Øvre Slottsgate, og utvidet virksomheten til også å omfatte asortimentshandel og undervisningsmateriell. Ganske raskt tok skolemeteriellet så mye tid og oppmerksomhet at de ga opp assortementshandelen for bare å konsentrere seg om læremidler.

Malling var gift tre ganger og etterlot seg ni barn.

Peter Tidemand Malling var i mange år medlem av Kristiania kommunestyre, formann i Bokhandlerforeningen, og deltok i forskjellige foreninger og almennyttige tiltak. For eksempel var han den første kassereren i Den norske historiske forening.[5] Forretningen hans gikk ved hans død over til kompanjongen Parmann. Forretningen opphørte i 1899.

Malling var Ridder av St. Olavsordenen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Malling, Peter Tidemand», verkets språk bokmål, besøkt 21. oktober 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 7. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Peter_Tidemand_Malling[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Norsk biografisk leksikon, Norsk biografisk leksikon ID Peter_T_Malling, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Historisk Tidsskrift I (1870), s. II.

Kilder[rediger | rediger kilde]