Hopp til innhold

Salmonsens konversationsleksikon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Halvdelen av bindene av 2. utgave av Salmonsens konversationsleksikon. Innbindingen av 2. utgave er ofte uensartet, fordi det utkom under og etter 1. verdenskrig hvor det var mangel på lær.

Salmonsens konversationsleksikon er et dansk leksikon. Dets første utgave ble utgitt av Isac Salmonsen som Salmonsens Store Illustrerede Konversationsleksikon i 19 bind 18931911, på Brødrene Salmonsens forlag, som i 1911 ble overtatt av J. H. Schultz Forlag. Tittelen Salmonsens konversationsleksikon ble brukt på annen utgave i 26 bind 19151930, som er Danmarks største leksikon gjennom tidene. Den tredje utgaven hadde tittelen Den lille Salmonsen og ble utgitt i 12 bind 19371940. En fjerde og siste utgave i ett bind, Den nye Salmonsen kom i 1949. I mellomtiden hadde man i 1941 begynt å utgi Salmonsens Leksikon-Tidsskrift (SLT) med et hefte hver måned, som utkom i 15 årganger frem til 1955.

Etter første verdenskrig endret landegrensene seg så dramatisk at da Salmonsen i 1918 gav ut det bindet som inneholdt artikkelen «Europa», var det bare satt av plass til et kart som kjøperne siden kunne lime inn selv, når det var vedtatt hvor de nye grensene kom til å ligge.[1]

Verkets første utgave inneholder forholdsvis mye stoff om Norge og norske forhold. Verket utkom på et tidspunkt da det norske bokmarkedet fremdeles ble regnet som hjemmemarked for danske forlag, og danske forlag fremdeles var førstevalg for mange norske forfattere. Ettersom det dertil manglet et norskprodusert leksikon, valgte forlagets redaksjon å utvikle leksikonet slik at det også ble et naturlig leksikon for norske kunder.

Opphavsrett

[rediger | rediger kilde]

Leksikonets to første utgaver er offentlig eiendom, mens de senere utgavene fortsatt omfattes av opphavsrett, ettersom det er gått mindre enn 70 år siden deres publisering.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Henning Poulsen: Hitlers krig (s. 11), Gyldendal, 1990, ISBN 87-00-32462-0
  2. ^ [1]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]