Peter Tønder Solemdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Tønder Solemdal
No image.gif
Født9. april 1876
Molde
Død2. juni 1963 (87 år)
Molde
Far Ole Monsen Solemdal
Mor Gunhild Helene Tønder
Utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole
Beskjeftigelse Snekker, Fabrikkeier, museumsbestyrer, skribent, ??
Nasjonalitet Norsk
Medlem av Fortidsminneforeningen
Utmerkelse Kongens fortjenstmedalje (1947), Medaljen for borgerdåd (1955)

Peter Tønder Solemdal (født 9. april 1876 i Molde, død 2. juni 1963 i Molde) var museumsbestyrer, møbelsnekker og utdannet innen kunsthistorie og tegning. Solemdal arbeidet i over 50 år for å bevare bygnings- og kulturhistorie i Romsdal. Han regnes som den som grunnla Romsdalsmuseet i Molde. En byste av Peter Tønder Solemdal, laget av Steinar Sandvig, finnes på museumsområdet. Solemdal har mottatt Kongens fortjenstmedalje i gull og Borgerdådsmedaljen i sølv for sin kulturhistoriske innsats [1] [2].

Livshistorien[rediger | rediger kilde]

Solemdals far var Ole Monsen Solemdal, han var mødelsnekker og hadde etablert Solemdals møbelfabrikk [2]. Hans mor var Gunhild Helene Tønder. Solemdal kunne ikke gå middelskolen på grunn av dårlig økonomi i familien og han begynte i snekkerlære hos sin far. Senere reiste han ut og utdannet seg 2 år i ved Kunst- og handverksskolen i Kristiania, 1 år i Stockholm og 2 år i Tyskland, hvor han med stipend gikk på tegneskole i Berlin [1] [3].

Fra Romsdalsmuseet, med den lille dammen.

Romsdalsmuseet[rediger | rediger kilde]

Tilbake i Molde var det ikke Solemdal tanke å etablere et museum, men slik ble det. «...det begynte som en hobby med dette museet. En hobby som etterhvert tok overhånd» var Solemdals egen oppsummering i et avisintervju [4]. Kanskje lå det litt i tidsånden, 1890-årene med nyromantikk og sans for nasjonale verdier, unionsoppløsningen i 1904-1905 og romsdalingen Anders Sandvigs samlinger på Maihaugen åpnet i 1904. Solemdal var med å grunnlegge Romsdal Bygdemuseum i 1912. Solemdal var første bestyrer. De første år var økonomien dårlig, oppgavene og visjonen stor. Men museet vokste og fikk et større bidrag fra Staten i 1920. Museet har senere endret navn til Romsdalsmuseet [5].

Solemdal var engasjert og opptatt av kulturarven, han tenkte ikke bare på Romsdalsmuseets samlinger i Molde, på slutten av 1930-tallet ble det skrevet artikler om blant annet Grytten kirke, om bumerker, om runene i Rødven stavkirke med mer. Etterhvert har museet utviklet seg til å omfatte bygninger og steder i nesten alle romsdalskommunene. Solemdal var styreleder over 40 år og hadde en sentral rolle i at museet er et av norges største regionsmuseum. I Romsdalsmuseets Årbok i 1961 skriver Per Amdam om Solemdals museumssyn, som han mener er forut for sin tid: «Aldri museums-magasin inne i stuene, men levende interiør. Vi skal sitte der og vente inn folkene som bor der. De er bare ute på markene og arbeider, men er ‘snart tilbake.» [1] [2].

Annet[rediger | rediger kilde]

Solemdal fikk i 1947 overrakt Kongens fortjenstmedalje i gull [1]. I 1955 ble han tildelt Borgerdådsmedaljen i sølv [1]. Han ble æresmedlem i Fortidsminneforeningen i 1927 [2]. Solemdal var formann i byggekomiteen for Molde domkirke, den ble innviet i 1957.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Amdam, Per. «Romsdalsmuseet og dets skaper gjennom 50 år.» Romsdalsmuseets Årbok 1961.
  2. ^ a b c d Sanden, Jarle. «Romsdalsmuseet – tilbakeblikk på 100 år.» Romsdalsmuseets Årbok 2012.
  3. ^ Amdam, Per. «Peter Tønder Solemdal. In memoriam.» Romsdalsmuseets Årbok 1962. Side 8.
  4. ^ Romsdal Folkeblad den 8. januar 1961
  5. ^ Årsmøtet i 1930

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Amdam, Per. «Romsdalsmuseet og dets skaper gjennom 50 år.» Romsdalsmuseets Årbok 1961. pdf
  • Amdam, Per. «Peter Tønder Solemdal. In memoriam.» Romsdalsmuseets Årbok 1962. Side 8. pdf
  • Parelius, Nils: Peter Solemdal forteller om sin barndom og ungdom. Romsdalsmuseets årbok 1987. pdf
  • Sanden, Jarle. «Romsdalsmuseet – tilbakeblikk på 100 år.» Romsdalsmuseets Årbok 2012. pdf
  • Solemdal, Peter Tønder. «Solemdals møbelfabrikk, Molde, 80 år. 1866-1946 : firmaets historie.» 1946.