Pericallis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pericallis
Pericallis echinata på Tenerife
Pericallis echinataTenerife
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pericallis
D.Don
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Orden: kurvplanteordenen
Familie: kurvplantefamilien
Underfamilie: Asteroideae
Tribus: Senecioneae
Antall arter: 16
Habitat: steinete steder, skog
Utbredelse: Makaronesia
Arter:

Pericallis er ei slekt i kurvplantefamilien som er endemisk for Makaronesia. Disse plantene ble tidligere regnet til den kosmopolitiske svineblomslekta (Senecio) eller den afrikanske slekta Cineraria.

Artene er flerårige urter eller busker. Bladene er håndnervede og sitter spredt langs stengelen. Kurvene er samlet i halvskjermer. De har ett lag med kurvdekkblad og som regel både tunge- og rørkroner. Blomstene kan være hvite, blålige, rosa eller purpur, men aldri gule.

Kanariøyene vokser elleve arter som er endemiske for ei øy, og to, P. tussilaginis og P. appendiculata, som finnes på flere øyer. En av disse artene forekommer i furuskogene sørøst på Tenerife og er ikke vitenskapelig beskrevet. Madeira har to arter, P. aurita på hovedøya og P. menezesiiPorto Santo. På Azorene vokser P. malvifolia med to underarter på seks av de ni hovedøyene.

Pericallis kan vokse i mange ulike habitater. På Kanariøyene finnes ulike arter i kystvegetasjon, termofil skog, laurbærskog, kanarifuruskog og områder som er forstyrret av menneskelig aktivitet. De forvedede artene vokser med ett unntak bare i laurbærskog, og tre av dem har en svært begrenset utbredelse.

Prydplanten sineraria (Pericallis × hybrida) er utviklet fra arter i denne slekta.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Pericallis lanata