People for the Ethical Treatment of Animals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
People for the Ethical Treatment of Animals
Org.form501(c)(3)-organisasjon
Stiftetmars 1980
LandUSA
HovedkontorNorfolk (USA)
FormålDyrerettigheter
Grunnlegger(e)Alex Pacheco, Ingrid Newkirk
Daglig lederIngrid Newkirk
Antall ansatte 1 157
Medlemmer3 000 000[1]
MottoAnimals are not ours to eat, wear, experiment on, use for entertainment, or abuse in any other way.
Donasjoner59 140 068 USD (2020)[2]
Omsetning44 609 539 USD (2017)
Nettstedwww.peta.org (en)

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) er en internasjonal dyrevernorganisasjon. Peta har over tre millioner medlemmer og støttespillere[1] og ble etablert i 1980 av nåværende PETA-leder Ingrid Newkirk i Norfolk, Virginia i USA, der organisasjonen fremdeles har sitt hovedkontor. Blant de sakene PETA jobber for er stans av pelsdyroppdrett, dyreforsøk, bruk av dyr som mat og bruk av dyr som underholdning.

Ideologi[rediger | rediger kilde]

Den filosofiske bakgrunnen for PETAs engasjement er dyrerettigheter fremfor dyrevelferd.

Organisasjonen mener at lidelser hos hus- og kjæledyr er et uavvendelig resultat av dyrehold i seg selv, og arbeider for et slutt på dyrehold, fremfor å bøte på problemet gjennom dyrevelferd, slik mer tradisjonelle dyrevernorganisasjoner som den amerikanske American Society for the Prevention of Cruelty to Animals gjør. Den er kjent for sine kontroversielle kampanjer der en sammenligner dyremishandling med holocaust, sin støtte til sivil ulydighet til fremme for dyrevernssaken og sine økonomiske bidrag til juridisk hjelp for dyrevernsaktivister.

Kampanjer og metoder[rediger | rediger kilde]

PETA er motstander av selskaper som serverer kjøtt, for eksempel McDonald's, KFC, Burger King og Wendy's og lager kampanjer mot slike bedrifter. Også kjente zoologer og TV-personligheter som fronter dyreprogrammer på TV er PETA motstander av, deriblant Jim Fowler og den nå avdøde Steve Irwin.

En måte PETA har skaffer seg plass i opinionen på er å skaffe seg støtte fra kjentfolk, som for eksempel Tommy Lee, Paul McCartney, Pamela Anderson, Sarah Jessica Parker og Rise Against.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]