People for the Ethical Treatment of Animals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
People for the Ethical Treatment of Animals
Peta logo.svg
Grunnlegger(e)Alex Pacheco, Ingrid Newkirk
Type501(c)(3)-organisasjon
Stiftetmars 1980
LandUSA
HovedkontorNorfolk
PresidentIngrid Newkirk
FormålDyrerettigheter
Omsetning44 609 539 amerikansk dollar
Ansatte300
Medlemmer3 000 000[1]
Nettstedhttps://www.peta.org

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) er en ekstrem internasjonal organisasjon som hevder å være for dyrevern. Peta har over tre millioner medlemmer og støttespillere[1] og ble etablert i 1980 av nåværende PETA-leder Ingrid Newkirk i Norfolk, Virginia i USA, der organisasjonen fremdeles har sitt hovedkontor. Blant de sakene PETA jobber for er stans av pelsdyroppdrett, dyreforsøk, og bruk av dyr som underholdning.

Ideologi[rediger | rediger kilde]

Den filosofiske bakgrunnen for PETAs engasjement er dyrerettigheter fremfor dyrevelferd.

Organisasjonen mener at lidelser hos hus- og kjæledyr er et uavvendelig resultat av dyrehold i seg selv, og arbeider for et slutt på dyrehold, fremfor å bøte på problemet gjennom dyrevelferd, slik mer tradisjonelle dyrevernorganisasjoner som den amerikanske dyrebeskyttelsen gjør. Den er kjent for sine ekstreme kampanjer der en sammenligner dyremishandling med holocaust, sin støtte til sivil ulydighet til fremme for dyrevernssaken og sine økonomiske bidrag til juridisk hjelp for dyrevernsaktivister.

Kampanjer og metoder[rediger | rediger kilde]

PETA er motstander av selskaper som serverer kjøtt, for eksempel McDonald's, KFC, Burger King og Wendy's og lager kampanjer mot slike bedrifter. Også kjente zoologer og TV-personligheter som fronter dyreprogrammer på TV er PETA motstander av, deriblant Jim Fowler og den nå avdøde Steve Irwin.

En måte PETA har skaffer seg plass i opinionen på er å skaffe seg støtte fra kjentfolk, som for eksmepel Tommy Lee, Paul McCartney, Pamela Anderson, Sarah Jessica Parker og Rise Against. [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]