Hopp til innhold

Penedès

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tepranillodruer i Penedès
Distriktets lokalisering i Catalonia

Penedès Denominació d'Origen er et vindistrikt i Catalonia i Spania. Distriktet ligger umiddelbart vest for Barcelona, med byen Vilafranca del Penedès som sentrum. Distriktet er mest kjent for sin musserende cava, men produserer også hvitviner og en del rødvin.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske funn bekrefter at vinframstilling har en lang forhistorie i området – sannsynligvis tilbake til fønikiske bosettinger i 6. århundre f.Kr.

Distriktet hadde stor vineksport også under maurernes herredømme i middelalderen, og på 1800-tallet åpna det seg nye, store markeder for vin fra Penedès i forbindelse med spansk kolonisasjon i Sør-Amerika.

På slutten av 1800-tallet opplevde også Penedès ødeleggende angrep av phylloxera. Det førte til at vinbøndene skifta ut tradisjonelle sorter med mer resistente hvite, og i sin tur til at produksjonen av cava kom i gang fra 1870-tallet. Seinere er røde sorter kommet tilbake i visst monn, men utgjør fortsatt en underordna del av arealet.

Druesorter[rediger | rediger kilde]

Vinmarkene strekker seg fra det lavtliggende slettelandet i Baix Penedès opp mot de høgereliggende åsene i Alt Penedès, og oppviser dermed en uvanlig stor variasjon i sortsutvalg.

Nede på den varme og relativt nedbørrike kystsletta finner en typisk spanske svarte druer som (Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Cariñena, mens Xarel·lo og Macabeo dominerer i innlandet. Vinbøndene i Penedès er kjent for å eksperimentere med planting av franske og tyske sorter, derfor kan en finne betydelige innslag av Muscat d’Alexandrie, Chenin Blanc og Chardonnay, såvel som Riesling og Gewürztraminer. i Alt Penedès finner en vinmarker helt opp til 800 moh., og her er den lokale Parellada den dominerende sorten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]