Paulus’ første brev til Timoteus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Paulus' første brev til Timoteus, også kalt Første Timoteusbrev, er et av brevene som bærer apostelen Paulus’ navn, og er i den kanoniske rekkefølge den femtende boken i Det nye testamente. I norske bibelhenvisninger forkortes brevet etter bibelselskapets standard «1 Tim».

Brevet er et av de såkalte pastoralbrevene. De andre brevene i denne gruppen er Paulus' andre brev til Timoteus og Paulus' brev til Titus. Betegnelsen pastoralbrev (av latin pastor «hyrde»)[1] kom i bruk på 1700-tallet, og henspiller på at brevene er rettet til individuelle personer med lederansvar i menigheten. Den Timoteus som brevet er adressert til omtales både i Apostlenes gjerninger og andre brev som en følgesvenn av Paulus.

Brevet inneholder formaninger til Timoteus om at han må bevare den overleverte troen ved å bekjempe vranglærere. Videre er det instrukser om hvordan rett gudstjeneste skal holdes, hvordan menigheten skal organiseres og anvisninger om hvordan Timoteus skal utøve sin egen tjeneste som leder.

De fleste bibelforskere mener at pastoralbrevene ikke kan være skrevet av Paulus selv. Fragmenter av Det nye testamente fra Dødehavsrullene (Grotte 7) deriblant Timoteusfragmentene, støtter imidlertid pastoralbrevenes paulinske opprinnelse ved sin tidlige datering.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «pastoral», Bokmålsordboka
  2. ^ Gilbrant, Thoralf (1994): Hva skjedde med Bibelen?, ISBN 82-7388-398-1, s. 55-56

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Bibelen Oversettelsene av 2005 & 1978/85