Paulus’ andre brev til tessalonikerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Paulus' andre brev til tessalonikerne, også kalt andre tessalonikerbrev, er et av brevene som bærer apostelen Paulus’ navn, og er i den kanoniske rekkefølge den fjortende boken i Det nye testamente. I norske bibelhenvisninger forkortes brevet etter bibelselskapets standard «2 Tess».

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Det er delte meninger om brevet kan sies å være skrevet av Paulus. De som mener det ikke er autentisk mener dette fordi i 1 Tess skal Kristus komme brått mens i 2 Tess skal flere ting skje før den tid. Det mangler også personlige detaljer om Paulus og tessalonikerne i 2 Tess. Tonen i 2 Tess er dessuten kaldere enn i 1 Tess. Brevet anses for å være en imitasjon av det første brevet. Likhetene i brevene kommer av at det andre brevet bygger på det første for å styrke sin autoritet.[1]

Datering[rediger | rediger kilde]

Det gis forskjellige dateringer. Brevet dateres til år 70 fordi det imøtegår gnostikerne med deres påstand om at Kristus hadde kommet. Andre daterer det til år 100. De som mener brevet er autentisk mener det er skrevet like etter at Paulus skrev det første tessalonikerbrevet, altså i Korint i år 50 eller 51. Det er rettet til menigheten i Thessaloniki, hovedstaden i den romerske provinsen Makedonia.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Helge Fauskanger Det nye testamente - ny oversettelse tekstene slik de opprinnelig ble skrevet, 2015 [kritisk, kommentert utgave] Juritzen 2015 ISBN 9788282055949
  • Gerhardson, Birger: En bok om nya testamentet. Kristianstad 1993

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ John Barton og John Muddiman, red. (2001). The Oxford Bible Commentary (engelsk). New York: Oxford University Press Inc. s. 1213. ISBN 978-0-19-875500-5. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]