Johannes’ tredje brev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Johannes' tredje brev er tradisjonelt ett av de såkalte katolske brev og er i den kanoniske rekkefølgen den 25. boken i Det nye testamente. Brevet regnes videre med blant «de johanneiske skrifter» – blant hvilke man regner Evangeliet etter Johannes, de tre Johannesbrevene og i mange kretser også Johannes' åpenbaring.

Av de tre Johannesbrevene er dette det som med størst tydelighet presenterer seg som et virkelig brev, stilet til en enkelt person – Gaius, og med et bestemt siktemål: Å anbefale to omreisende kristne forkynnere for en bestemt menighet. Johannes' tredje brev gir et innblikk i den historiske situasjon for de kristne på denne tiden, og særlig i forholdet mellom de omreisende kristne forkynnere og menighetenes fastboende ledere.

Det er vanlig blant forskere å mene at brevet er forfattet av samme person – eller krets – som de andre johanneiske skrifter (se Evangeliet etter Johannes for mer om forfatterspørsmålet). Unntaket er kanskje Johannes' åpenbaring, der det er vanskeligere å få øye på de språklige og tematiske likheter man ellers finner mellom evangeliet og brevene.

Dateringen av Johannes' tredje brev er usikker, men det er vanlig å anta at det er skrevet omkring år 100.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Helge Fauskanger Det nye testamente - ny oversettelse tekstene slik de opprinnelig ble skrevet, 2015 [kritisk, kommentert utgave] Juritzen 2015 ISBN 9788282055949
  • Noack, Bent: Det nye Testamente og de første kristne årtier. Gad Forlag, København, 1973 (3. utgave, 11. opplag 1997)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]