Paulius Antanas Baltakis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paulius Antanas Baltakis
Født1. jan. 1925[1]Rediger på Wikidata
Troškūnai[1]
Død17. mai 2019[1]Rediger på Wikidata (94 år)
Kaunas
BeskjeftigelseKatolsk prest (1952–), katolsk biskop (1984–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Apostolic visitor (1984–2003)
  • titular bishop of Egara (1984–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet katolske universitetet i Leuven[1]
NasjonalitetLitauen[1]
GravlagtKretinga old cemetery

Paulius Antanas Baltakis (født 1. januar 1925 i Latavėnai ved Troškūnai i Litauen, død 17. mai 2019 i Kaunas) var en litausk ordensgeistlig og katolsk utenlandsbiskop (apostolisk visitator) for litauere.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Antanas Baltakis kom fra en bondefamilie i Litauen, an var den andre av elleve barn. Han studerte ved gymnasiene i Kretinga og Anykščiai til han ble arrestert i Šeduva av nazistiske agenter i 1944, og sendt som tvangsarbeidskraft til Finland og så til Norge. Etter frigjøringen fra arbeidsleir ved andre verdenskrigs avslutning, begynte han å studere ved det katolske universitet i Leuven i Belgia i 1945.

Fransiskanerprest[rediger | rediger kilde]

Paulius Antanas Baltakis trådte i 1946 inn i fransiskanerordenen[2] (det var der han ved sin tonsurering fikk klosternavnet Paulius), og ble presteviet den 24. august 1952.

Fra 1952 var pater Baltakis tilknyttet nasjonalsjelesorgen for litauiske immigranter og flyktninger i USA og Canada. Han organiserte byggingen av et trykkeri og forlag i St. Kasimir-klosteret, det litauiske kultursenter «Kultūros židinys», og underviste ved en litauisk skole i Brooklyn i New York City. I 1979 ble han valgt til provinsialsuperior for den litauiske St. Kasimir fransiskanerprovins og stod i dette vervet til 1984.[2]

Biskop, utenlandsbiskop for litauere[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham den 1. juni 1984 til utenlandsbiskop for litauerne, og til titulærbiskop av Egara. Den apostoliske nuntius i USA, erkebiskop Pio Laghi, bispeviet ham den 14. september samme år i Cathedral of the Immaculate Conception i Portland; medkonsekrerende var biskop Edward Cornelius O’Leary av Portland, og hjelpebiskop Vincentas Brizgys for Kaunas.

Han ble tatt i mot som fullverdig medlem i United States Conference of Catholic Bishops, og der var han medlem av ad hoc-kommisjonen for pastoral omsorg for litauiske immigranter. Ifølge prelat Edmundas Putrimas var det en stor prestasjon at Amerika anerkjente det sovjetisk-okkuperte Litauen og den underjordiske katolske kirken og dens ambisjoner. Som biskop ledet han den pastoral omsorg for litauiske katolikker som bodde i fremmed land og besøkte litauiske katolske samfunn og menigheter rundt om i verden. Han tok seg av 140 menigheter og misjoner og nesten en million litauiske katolikker som bodde i utlandet. Han opprettholdt nære bånd med de litauiske biskoper og troende ble kjent som den mest aktive forsvareren av folkets rettigheter og friheter, og søkte støtte fra det verdensomspennende katolske kirkefellesskap. I 1988 etablerte han det litauiske råd for pastorale anliggender og bulletinen «Vyskupo informacija».

Biskop Baltakis fratrådte av aldersgrunner i 2003, men fortsatte å bli boende i New York City og veiledet en litauisk katolsk velferdsorganisasjon. I 2009 trakk han seg tilbake til klosteret i Kennebunkport i delstaten Maine. Han forble i USA[2] til april 2018 og vendte tilbake til Litauen.[3]

Biskop Baltakis døde den 17. mai 2019 i Kaunas.[4]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e www.delfi.lt[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c «Paulius Antanas BALTAKIS». anykstenai.lt (Lithuanian). Besøkt 10. januar 2019. 
  3. ^ «Į Lietuvą Grįžo Vyskupas Emeritas Pranciškonas Paulius Baltakis OFM». bernardinai.lt (Lithuanian). Besøkt 10. januar 2019. 
  4. ^ «Mirė vyskupas Paulius Antanas Baltakis OFM». Delfi (Lithuanian). Besøkt 17. mai 2019. 
  5. ^ www.catholic-hierarchy.org baltakis, lest 16. november 2022