Pattaya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsyn over det nordlige Pattaya, høsten 2004.
Pattaya ligger i provinsen Chonburi.
Pattaya ligger i kommunen Bang Lamung.
Strand i Pattaya

Pattaya (thai: พัทยา, uttale: /pʰát-tʰá-jaː/) er en by i provinsen Chonburi i det østlige Thailand. Befolkningen anslås (2007) til 101 378. Da er det ikke inkludert arbeidere fra andre steder i landet som fortsatt er registrert i sin hjemby og langtidsboende fra utlandet.

Pattaya er en kystby og ligger mot Siambukten (som er del av Sørkinahavet). Flere andre byer ligger like ved, blant annet Bang Lamung

Pattaya er en av de mest kjente turistdestinasjonene i Thailand, med 5 mill. besøkende i 2004.

Opprinnelig var Pattaya en liten fiskerlandsby, inntil de rike i Bangkok "oppdaget" stedet på 1960-tallet og begynte å bruke byen som feriested. Ikke lenge etter begynte amerikanske soldater tilknyttet flybasen U Ta Pao i Rayong å benytte den til "Rest and Recreation" (R&R). Byen vokste raskt, ikke minst på grunn av nattelivet og go-go-barer. Da amerikanerne forlot området etter Vietnamkrigen ble byen kastet inn i en krise. Den ble så et mål for europeisk masseturisme. Selv om sexturismen fremdeles er nokså synlig, forsøker Pattaya å presentere seg som et egnet sted for familieturisme. Av aktiviteter som passer for turister som ikke søker go-go og natteliv kan en nevne attraksjoner som Sri Racha Tiger Zoo, over 20 golfbaner, Nong Nooch Tropical Garden og flere familieparker.

Strender[rediger | rediger kilde]

Pattaya Beach ligger langs Beach Road og går helt fra nord til sør i Pattaya.

Jomtien Beach ligger lengre sør fra Pattaya sentrum. Denne stranden strekker seg flere km.

I Pattaya finnes et norsk konsulat som betjener den stadig økende turiststrømmen og det ikke ubetydelige antallet fastboende norske i denne delen av Thailand.

Også Den norske Sjømannskirke er representert i Pattaya.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sjømannskirken i Pattaya, besøkt 21. januar 2018