Hopp til innhold

Pattaya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pattaya
LandThailands flagg Thailand
ProvinsChonburi
Postnummer20150
Areal22,2 km²[1]
Befolkning119 532[2] (2019)
Bef.tetthet5 384,32 innb./km²
Nettsidepattaya.go.th
Kart
Pattaya
12°56′58″N 100°53′35″Ø

Utsyn over det nordlige Pattaya, høsten 2009.
Strand i Pattaya

Pattaya (uttale (thai: พัทยา, uttale: /pʰát-tʰá-jaː/) er en by i provinsen Chonburi i det østlige Thailand. Befolkningen anslås (2007) til 101 378. Da er det ikke inkludert arbeidere fra andre steder i landet som fortsatt er registrert i sin hjemby og langtidsboende fra utlandet.

Pattaya er en kystby og ligger mot Siambukten (som er del av Sørkinahavet). Flere andre byer ligger like ved, blant annet Bang Lamung

Pattaya er en av de mest kjente turistdestinasjonene i Thailand, med 5 millioner besøkende i 2004.[trenger referanse]

Opprinnelig var Pattaya en liten fiskerlandsby, inntil de rike i Bangkok "oppdaget" stedet på 1960-tallet og begynte å bruke byen som feriested. Ikke lenge etter begynte amerikanske soldater tilknyttet flybasen U Ta Pao i Rayong å benytte den til "Rest and Recreation" (R&R). Byen vokste raskt, ikke minst på grunn av nattelivet og go-go-barer. Da amerikanerne forlot området etter Vietnamkrigen ble byen kastet inn i en krise. Den ble så et mål for europeisk masseturisme. Selv om sexturismen fremdeles er nokså synlig, forsøker Pattaya å presentere seg som et egnet sted for familieturisme. Av aktiviteter som passer for turister som ikke søker go-go og natteliv, kan nevnes attraksjoner som Sri Racha Tiger Zoo, over 20 golfbaner, Nong Nooch Tropical Garden og flere familieparker.

Strender[rediger | rediger kilde]

Pattaya Beach ligger langs Beach Road og går helt fra nord til sør i Pattaya.

Jomtien Beach ligger lenger sør for Pattaya sentrum. Denne stranden strekker seg flere km.

På Jomtien Beach finnes et norsk konsulat som betjener den stadig økende turiststrømmen og det ikke ubetydelige antallet fastboende norske i denne delen av Thailand.

Også Den norske Sjømannskirke er representert i Pattaya.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]