Hopp til innhold

Patricia Wettig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Patricia Wettig
FødtPatricia Anne Wettig
4. des. 1951[1]Rediger på Wikidata (72 år)
Cincinnati
BeskjeftigelseSkuespiller, dramatiker, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedOhio Wesleyan University
Smith College
William Esper Studio[2]
Temple University
EktefelleKen Olin (1982–)
NasjonalitetUSA
UtmerkelserPrimetime Emmy Award for Outstanding Lead Actress in a Drama Series (1990) (for: Thirtysomething)
Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actress in a Drama Series (1991) (for: Thirtysomething)
Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actress in a Drama Series (1988) (for: Thirtysomething)
Aktive år1982
IMDbIMDb

Patricia Wettig (født 4. desember 1951 i Cincinnati, Ohio) er en amerikansk skuespiller og dramatiker.

Hun er best kjent for sine roller i TV-seriene Thirtysomething, Prison Break og Brothers & Sisters. Hun ble utdannet ved Ohio Wesleyan University og ble senere uteksaminert fra Temple University i 1975. Hun vendte tilbake til studiene senere og fikk en MFA innen skuespill fra Smith College i 2001.

Wettig er gift med skuespiller og produsent Ken Olin, og de har to barn, Clifford (født 1983) og Roxanne (født 1985). Datteren Roxanne (bedre kjent som «Roxy»), er en leder for og medlem av MTV-serien The City. Selv om Wettig har opptrådt i en rekke filmer (inkludert City Slickers og The Langoliers), er hun best kjent for sitt arbeid i forskjellige TV-serier. Hun høstet strålende kritikker[hvem?] (og en rekke priser) for sin rolle som Nancy Weston i ABC's serie Thirtysomething. Hennes skildring av Nancys kamp mot kreft vakte stor anerkjennelse og oppmerksomhet.[trenger referanse] Hun har også portrettert Joanne McFadden i TV-programmet St. Elsewhere. I tillegg dukket Wettig opp i en rekke TV-serier i løpet av 1980-og 1990-årene inkludert LA Law, Frasier, Hill Street Blues og Remington Steele.

Wettig er et ofte omtalt[trenger referanse] medlem av staben i ABC-serien Brothers & Sisters, som debuterte på TV i september 2006. I serien spiller hun elskerinnen til Walker-familiens patriarken, Holly Harper. Wettig hadde også en gjentagende rolle som CIA-psykologen Dr. Judy Barnett i serien Alias, som ble produsert og regissert av hennes ektemann og tidligere medstjerne fra serien Thirtysomething, Ken Olin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ verkets språk engelsk, esperstudio.com, besøkt 5. februar 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]