Panserornament

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rolls-Royce, Spirit of Ecstasy
Mercedes-benz
Jaguar

Et panserornament er en liten figur som er festet lengst frem på panseret eller på lokket til radiatoren på en bil. Ornamentet symboliserer vanligvis bilmerket på et vis.

Blant de mest kjente panserornamentene er Spirit of EcstasyRolls-Royce, en tretakket stjerne i sirkel på Mercedes-Benz og en jaguarJaguar.[1]

Panserornamenter var populære fra 1920-tallet til og med 1940-tallet. I blant var de spesiallaget for en kunde, men ofte var de spesifikke for bilmerket. Etter 1940-tallet ble de etter hvert mindre vanlige, men merker som Mercedes-Benz og Toyota hadde panserornamenter til ut på 1970-tallet.

På moderne biler er panserornamenter sjeldne, dels fordi de ikke er moderne og dels fordi de kan utgjøre en fare ved kollisjoner med fotgjengere, det kom regler angående dette på 1970-tallet. Ofte har de også vist seg å være attraktive for tyver. På moderne biler med panserornament er det etter hvert blitt vanlig at ornamentet felles ned ved å trykke en knapp på instrumentpanelet, eller når man tar nøkkelen ut av tenningen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Iconic Car Hood Ornaments». 
  2. ^ «The Lost Glory Days Of Hood Ornaments». HistoryGarage (engelsk). 14. august 2021. Arkivert fra originalen 18. januar 2022. Besøkt 18. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]