Palasskrigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Catherine II walking by V.Borovikovskiy (1794, Tretyakov gallery).jpg
Paul I of Russia by Stepan Shchukin (1797, Tretyakov gallery).jpg
Alexander I of Russia by G.Dawe (1826, Peterhof).jpg
Catherine
Paul
Alexander

Palasskrigen skjedde i det Det russiske keiserdømmet i det siste tiår av  Catherine IIs regime  (1784-1796) og under regimet til Paul I av Russland I (1796-1801), med ringvirkninger som strakk seg inn i begynnelsen av regimet til Aleksander I av Russland.

En bitter konflikt mellom Catherine og Paul, hennes eneste legitime sønn og arving, manifesterte seg i forbigående politiske og ideologiske konflikter, men fikk også en varig, reell effekt på russisk arkitektur. Begge parter hevdet sine politiske rettigheter, sin forståelse av den suverene makten i dyre[1] byggeprosjekter som omfattet de mest berømte arkitekter i tiden– Vasilij Bazhenov, Vincenzo Brenna, Charles Cameron, Matvey Kazakov, Giacomo Quarenghi, og Ivan Starov.

Catherines palassprosjekter fulgte den Klassisistisk arkitektur i opplysningstiden, mens Paul bevisst støttet seg til den nye romantikken. Bygninger som stilistisk falt utenfor disse programmene ble revet eller ombygd uten videre. Krigen begynte i 1785 med riving av det viktigste palasset i Tsaritsyno, og kulminerte i 1796 med riving av Pella som det største[2] keiserlige palass i St. Petersburg-området.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cameron ' s Gallery (1784-1787) i Tsarskoye Selo, et eksempel på Katarinas smak innen arkitektur i det siste tiåret av hennes regjeringstid.

Før 1722 Var styresettet i Russland basert på Arveretten. I 1722 skilte Peter I seg fra denne tradisjon og Endringen ble fulgt opp med en serie av «Palasskupp» da de fleste av de gjenværende på Tronen på 1800-tallet var kvinner: Katarina I, Anna, Elisabeth og Catherine II. Catherine II besteg tronen etter drapet på sin mann, Peter III da deres eneste legitime sønn, Paul, var syv år gammel. Paul var hengive til sin avdøde far i hele sitt liv; men med årene følte han hat til sin mor.

Slottet i Tsaritsyno-Park - Matvey Kazakov's byggverk rekonstruert i løpet av 2005-2007.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Paul's Saint Michael's Castle cost 6 million roubles in gold, 7 times more than Pella Palace - Lanceray, p. 123
  2. ^ Shvidkovsky, p. 281