Peter III av Russland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Maleri fra 1753 av Aleksej Antropov

Peter III (født 21. februar 1728Kiel slott som Karl Peter Ulrich, død 6. julijul./ 17. juli 1762greg.) (russisk: Пётр III Федорович eller Pjotr III Fjodorovitsj) var tsar av Russland i seks måneder i 1762. Han var hertug av Slesvig-Holsten-Gottorp fra 1739 til 1762. Han tilhørte en linje av fyrstehuset Oldenburg, og grunnla linjen Romanov-Holstein-Gottorp.

Han var eneste sønn av hertug Carl Frederik av Slesvig-Holsten-Gottorp og Anna Petrovna, en datter av Peter den store. Ifølge de fleste historikere var han mentalt umoden og meget pro-prøyssisk, noe som gjorde ham upopulær i Russland.

Dette ble ytterligere forsterket da han etter å ha overtatt tronen etter keiserinne Elisabeth stoppet krigen mot Preussen og inngikk St. Petersburgtraktaten med Preussen i et øyeblikk da de russiske styrkene, etter store kostnader var i ferd med å påføre Preussen under Fredrik den store et avgjørende nederlag under syvårskrigen. Avtalen ga tilbake til Preussen alle områder som Russland hadde erobret og ga i tillegg Preussen frie hender til å konsentrere seg om sine øvrige fiender, som hadde vært Russlands allierte.

Avtalen i St. Petersburg skapte stor bitterhet og var en medvirkende årsak til at han ble avsatt i et statskupp to måneder senere, 8. juli 1762 til fordel for hans ektefelle Katarina, og døde senere mens han satt i eksil. Det er antatt at han ble myrdet som følge av en sammensvergelse ledet av Aleksej Orlov, bror av Katarinas elsker Grigorij. Det er uklart i hvilken grad hans kone var direkte involvert i mordet. Hans kone etterfulgte ham på tronen som Katarina II av Russland.

Stamtavle[rediger | rediger kilde]

Peter III av Russland – stamtavle i tre generasjoner
Peter III av Russland Far:
Carl Frederik av Slesvig-Holsten-Gottorp
Farfar:
Fredrik IV av Holstein-Gottorp
Farfars far:
Christian Albrecht av Holstein-Gottorp
Farfars mor:
Frederikke Amalie av Danmark og Norge
Farmor:
Hedvig Sophia av Sverige
Farmors far:
Karl XI av Sverige
Farmors mor:
Ulrika Eleonora av Danmark og Norge
Mor:
Anna Petrovna av Russland
Morfar:
Peter I
Morfars far:
Aleksej I
Morfars mor:
Natalja Narysjkina
Mormor:
Katarina I
Mormors far:
Samuel Skavronski
Mormors mor:
---


Forgjenger:
 Elisabeth 
Tsar av Russland
(1762–1762)
Etterfølger:
 Katarina II