Oxypselaphus obscurus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Oxypselaphus obscurus

Vitenskapelig(e)
navn
:
Oxypselaphus obscurus
Herbst, 1784
Agonum obscurus
Agonum obscurum
Carabus obscurus
Carabus oblongus
Carabus taeniatus
Norsk(e) navn:
Hører til: Oxypselaphus,
Platynini,
markløpere,
løpebiller
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Oxypselaphus obscurus er en av billene i delgruppen (underfamilien) markløpere (Harpalinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Oxypselaphus obscurus finnes i nesten hele Europa, men er noe sjeldnere i sørvest. Den er utbredt østover i Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Oxypselaphus obscurus er 5-6,6 mm lang og mørkt brun med lysere gulbrune dekkvinger. Dekkvingene tredje rille-mellomrom (fra midten / sømmen) har tre børstepunkt, en fordypning med ett stivt oppstående hår. Antenner og bein er gule. Bakfotens første ledd (tars) er klart lengre enn sporen i spissen av leggen (tibia). Brystskjoldet er uvanlig smalt og mye smalere enn skuldrene (frampartiet av dekkvingene) og bakhjørnene er rettvinklet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Oxypselaphus obscurus er ganske vanlig, lever på fuktige lokaliteter, i løvskog, under mose og visent løv. Den er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr. Larvene lever som predatorer, skjult i øverste laget av jorden.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]