Otto Freundlich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Otto Freundlich
Portrait d'Otto Freundlich en 1922.jpg
Født10. juli 1878
Słupsk
Død9. mars 1943 (64 år)
Konzentrationslager Majdanek
Gravlagt ingen
Beskjeftigelse Billedhugger, kunstmaler
Nasjonalitet Tyskland

Otto Freundlich (født 1878, død 1943) var en tysk maler og billedhogger med jødisk slektsbakgrunn. Han var en av de første kunstnerne til å dyrke abstrakt kunst.

Freundlich var født i Stolp i Pommern i Det tyske keiserriket (nå Słupsk i Polen) og startet ut med tannlegestudium før han bestemte seg for å satse på kunst. Han dro derfor til Paris i 1908 og slo seg ned i Montmartre, der han var nær Picasso, Braque og andre forgrunnsfigurer innen kunsten på den tid.

Han dro tilbake til Tyskland i 1914. Etter første verdenskrig ble han politisk aktiv som medlem av Novembergruppen. Han organiserte den første Dada-utstillingen i Köln i 1919 sammen med Max Ernst og Johannes Theodor Baargeld, og slo seg sammen med Abstraction-Création-gruppen i 1925.

De tyske nazistene mente at modernistiske billeduttrykk var «utartet kunst» som hadde utviklet seg feil og blitt «degenerert», både latterlig, dum, syk, farlig og ikke minst «utysk».[1] I 1937 arrangerte myndighetene den store kampanjeutstillingen «Entartete Kunst» der en hånet ekspressiv, eksperimentell og abstrakt billedkunst. «Det nye mennesket», Otto Freundlichs skulptur fra 1912, ble plakatmotiv. Den tyskjødiske avant-gardisten ble henrettet i Konzentrationslager Majdanek i 1943, samme dag han ankom.

Han var hovedsakelig i Frankrike fra 1925 av. Som jødisk kunstner ble han raskt erklært «entartet» av det nazistiske regimet i Tyskland, og verkene ble inndradd, og noen vist til spott og spe.[2] Skulpturen «Der Neue Mensch» («Det nye mennesket») ble fotografert med vidvinkelobjektiv fra en ufordelaktig vinkel, og prydet plakatene for den store utstillingen i 1937. Skulpturen selv forsvant senere, og antas å ha blitt støpt om.

Da annen verdenskrig brøt ut, ble Freundlich arrestert og internert en tid av franske myndigheter. Picasso var blant dem som fikk ham fri, for en tid. Han ble arrestert igjen i 1943 og sendt til konsentrasjonsleiren Majdanek, hvor han ble henrettet samme dag som han ankom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kunststubbDenne kunstrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.