Otto Freundlich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Otto Freundlich
Portrait d'Otto Freundlich en 1922.jpg
Født10. juli 1878
Słupsk
Død9. mars 1943 (64 år)
Konzentrationslager Majdanek
Gravlagt ingen
Beskjeftigelse Billedhugger, maler
Nasjonalitet Tyskland

Otto Freundlich (født 1878, død 1943) var en tysk maler og billedhogger med jødisk slektsbakgrunn. Han var en av de første kunstnerne til å dyrke abstrakt kunst.

Han var født i Stolp, i Pommern,Tyskland (nå Słupsk, Polen) og startet ut med tannlegestudium før han bestemte seg for å satse på kunst. Han dro derfor til Paris i 1908 og slo seg ned i Montmartre, der han var nær Picasso, Braque og andre forgrunnsfigurer innen kunsten på den tid.

Han dro tilbake til Tyskland i 1914. Etter krigen ble han politisk aktiv som medlem av Novembergruppen. Han organiserte den første Dada-utstillingen i Köln i 1919 sammen med Max Ernst og Johannes Theodor Baargeld, og slo seg sammen med Abstraction-Création-gruppen i 1925

Han var hovedsakelig i Frankrike fra 1925 av. Som jødisk kunstner ble han raskt erklært entartet av det tyske regimet, og verkene ble inndradd, og noen vist til spott og spe.[1] Skulpturen «Der Neue Mensch» (Det nye mennesket) ble fotografert med vidvinkelobjektiv fra en ufordelaktig vinkel, og prydet plakatene for den store utstillingen i 1937. Skulpturen selv forsvant senere, og antas å ha blitt støpt om.

Da annen verdenskrig brøt ut, ble Freundlich arrestert og internert en tid av franske myndigheter. Picasso var blant dem som fikk ham fri, for en tid. Han ble arrestert igjen i 1943 og sendt til konsentrasjonsleiren Majdanek, hvor han ble henrettet samme dag som han ankom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kunststubbDenne kunstrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.