Otto Øgrim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Otto Øgrim
Otto Øgrim 1995 (Foto- Håkon Noodt).jpg
Født1. oktober 1913[1]Rediger på Wikidata
Død6. desember 2006[1]Rediger på Wikidata (93 år)
Far Tobias ØgrimRediger på Wikidata
Søsken Kristian ØgrimRediger på Wikidata
Barn Tron ØgrimRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FysikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Cappelenprisen (1983)Rediger på Wikidata

Johan Otto Øgrim (født 1. oktober 1913, død 6. desember 2006) var en norsk fysiker og forfatter. Han ble sammen med Helmut Ormestad rikskjent gjennom NRKs programserie Fysikk på Roterommet.

De to skrev også sammen med Kåre Lunde et meget brukt fysikkverk for videregående skole, Rom Stoff Tid, som de tre vant Cappelenprisen for i 1983.

Under andre verdenskrig var Øgrim et sentralt medlem i den norske etterretningsorganisasjonen XU, hvor han gikk under kallenavnene «Nr. 8» og «Jørgen».[2]

Allerede høsten 1940 ble han involvert i ettertningsarbeid sammen med Sverre Midtskau, som kom fra Storbritannia i oppdrag for SIS.[3]

Øgrim var i mange år ansatt som universitetslektor i fysikk ved Universitetet i Oslo. Han er forfatter og medforfatter av ei rekke bøker om fysikk, blant annet i forbindelse med Roterommet-serien, skolebøker og målestandarder.

Øgrim var sønn av Tobias Immanuel Øgrim, som blant annet var leder for Frelsesarmeen i Norge. Otto Øgrim var far til forfatteren Tron Øgrim og professor Leikny Øgrim. Han var bestefar til rapperne Elling og Aslak Borgersrud i Gatas Parlament, og til journalist og politiker Liv Gulbrandsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Johan Otto Øgrim, Norsk biografisk leksikon ID Otto_%C3%98grim, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Aftenposten 27. desember 2006, nekrolog
  3. ^ Midtskau, Sverre (1968). London svarer ikke. [Oslo]: Mortensen. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Bjørg Vik og
Jahn Otto Johansen
Vinner av Cappelenprisen
delt med Richard Herrmann,
Helmut Ormestad
og Kåre Lunde

Neste mottaker:
Lars Saabye Christensen,
Ove Røsbak,
Rune Belsvik og
Karin Sveen
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)