Otto Øgrim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Otto Øgrim
Otto Øgrim 1995 (Foto- Håkon Noodt).jpg
Født1. oktober 1913[1]
Død6. desember 2006[1] (93 år)
Far Tobias Øgrim
Søsken Kristian Øgrim
Barn Tron Øgrim
Beskjeftigelse Fysiker
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Cappelenprisen (1983)

Johan Otto Øgrim (født 1. oktober 1913, død 6. desember 2006) var en norsk fysiker og forfatter. Han ble sammen med Helmut Ormestad rikskjent gjennom NRKs programserie Fysikk på Roterommet.

De to skrev også sammen med Kåre Lunde et meget brukt fysikkverk for videregående skole, Rom Stoff Tid, som de tre vant Cappelenprisen for i 1983.

Under andre verdenskrig var Øgrim et sentralt medlem i den norske etterretningsorganisasjonen XU, hvor han gikk under kallenavnene «Nr. 8» og «Jørgen».[2]

Allerede høsten 1940 ble han involvert i ettertningsarbeid sammen med Sverre Midtskau, som kom fra Storbritannia i oppdrag for SIS.[3]

Øgrim var i mange år ansatt som universitetslektor i fysikk ved Universitetet i Oslo. Han er forfatter og medforfatter av ei rekke bøker om fysikk, blant annet i forbindelse med Roterommet-serien, skolebøker og målestandarder.

Øgrim var sønn av Tobias Immanuel Øgrim, som blant annet var leder for Frelsesarmeen i Norge. Otto Øgrim var far til forfatteren Tron Øgrim, og professor Leikny Øgrim. Han var bestefar til rapperne Elling og Aslak Borgersrud i Gatas Parlament, og til journalist og politiker Liv Gulbrandsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, 9. okt. 2017, Johan Otto Øgrim, Otto_%C3%98grim
  2. ^ Aftenposten 27. desember 2006, nekrolog
  3. ^ Midtskau, Sverre (1968). London svarer ikke. [Oslo]: Mortensen. 


Forrige mottaker:
Bjørg Vik og
Jahn Otto Johansen
Vinner av Cappelenprisen
delt med Richard Herrmann,
Helmut Ormestad
og Kåre Lunde

Neste mottaker:
Lars Saabye Christensen,
Ove Røsbak,
Rune Belsvik og
Karin Sveen
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)