Orkdalsregionen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Orkdalsregionen er et distrikt og et interkommunalt samarbeidsområde i den sørvestlige delen av Sør-Trøndelag fylke, som omfatter de ti kommunene i og ved Orkladalføret (Orkdal, Meldal, Skaun, Rennebu og Rindal) og kystkommunene sør for Fosenhalvøya (Hitra, Frøya, Hemne, Snillfjord og Agdenes). Området har et samlet areal på 7 077 km² med 46 251 innbyggere (1. juli 2009). Regionsenteret er Orkanger.

Hitra, Frøya, Hemne, Snillfjord og Agdenes var inntil nylig regnet som en del av nabodistriktet Fosen, som opprinnelig tilhørte Nordmærafylki (Nordmøre) under den gamle Frostatingsloven, og senere Fosens Len og Fosen fogderi under Søndre Trondhjems amt. De resterende deler av distriktet sammenfaller med det gamle uttrønderske småfylket Orkdølafylke og det senere fogderiet Orkedalen fogderi, med unntak av Skaun som tilhørte Strinden og Selbu fogderi.

Hitra og Frøya inngår i dag i domsmyndighetsområdet til Fosen tingrett, mens de øvrige kommunene er underlagt Sør-Trøndelag tingrett, begge under Frostating lagdømme. Rennebu tilhører Gauldal prosti, mens de resterende kommunene utgjør virkeområdet til Orkdal prosti, begge under Nidaros bispedømme i Den norske kirke. Alle kommunene deltar i regionrådet Regionrådet i Orkdalregionen. Orkdal og Skaun deltar samtidig i regionrådet Trondheimsregionen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]