Orion (romskip)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Orion
Cev landing.jpg
Orion under landing på jorden
Oppkalt etter Orion
Land USA
Første flygning 5. desember 2014
Mannskap 4–6
Status Under utvikling
Orion med månelander


Orion, tidligere kjent som Crew Exploration Vehicle (CEV), er et amerikansk romskip under utvikling av NASA for bruk i Constellation-programmet. Hvert Orion-romskip vil ha et mannskap på fire til seks astronauter, og vil bli skutt opp av de nye Ares I-rakettene.[trenger referanse] Både Orion og Ares I er elementer i Constellation-programmet, som planlegger å sende mennesker tilbake til månen innen 2020 og deretter videre til Mars og andre destinasjoner i Solsystemet.[1][2] 31. august 2006 tildelte NASA Lockheed Martin kontrakten med å designe, utvikle og bygge Orion.[3]

Orion vil skytes opp fra de samme rampene på John F. Kennedy Space Center som skjøt opp romfergene. NASA vil bruke romskipet til romferder etter at romfergen pensjoneres i 2010. Orion vil til å begynne med fly turer til Den internasjonale romstasjonen fra 2014 til og med 2015, men vil etter det bli en nøkkelkomponent i ferder til månen og Mars.

Orion-kapselen er bemannet. Den likner på Apollo-kapslene, men har større volum og plass til fire astronauter på en månetur, seks på en tur til romstasjonen. Orion og månelanderen kobles sammen i jordbane før et eget rakettrinn bringer dem opp i en hastighet som gjør det mulig å bryte ut av jordbanen.[4]

Romferder med Orion[rediger | rediger kilde]

Se hovedartikkelen Liste over Constellation-ferder

Constellation-programmet vil inneholde både ubemannede og bemannede ferder. Det er foreløpig planlagt 18 ferder i programmet, inklusive til ISS, samt minimum to månelandinger, de to første siden Apollo-programmets slutt.

Navn og benevelser[rediger | rediger kilde]

I juni 2006 bestemte NASA to foreslåtte navn, Altair og Artemis, på CSM og LSAM-romskipene. Men den 20. juli 2006 ble det kjent[5] at NASA hadde søkt om merkenavn-beskyttelse for betegnelsen Orion som både navnet på CEV som en helhet og på prosjektet for å returnere til månen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NASA – NASA Names New Crew Exploration Vehicle Orion 22.08.06
  2. ^ NASA – Orion Crew Vehicle Overview
  3. ^ NASA – NASA Selects Orion Crew Exploration Vehicle Prime Contractor 31.08.06
  4. ^ Aftenposten fakta 13. september 2008. Nytt romprogram. Side 12
  5. ^ Collectspace.com – Project Orion to follow Apollo to the Moon 20.07.06

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]