Hopp til innhold

Orange River Colony

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orange River Colony
Orange River Colony

Flagg

Våpen

FlaggRiksvåpen

Kart over

Grunnlagt1902
Opphørt31. mai 1910
HovedstadBloemfontein
Areal129 480 km²
StyreformKonstitusjonelt monarki
StatsoverhodeDen britiske monarken
Offisielle språkEngelsk og afrikaans
Eksisterte19021910
ValutaBritisk pund

Orange River Colony var en britisk koloni som ble opprettet gjennom annekteringen av Oranjefristaten i 1900, etter andre boerkrig, til den sluttet seg til Unionen Sør-Afrika i 1910.

Det hadde i 1904 vokst frem et tiltagende ønske om selvstyre. Oranjie Unie, et afrikanderparti, ble formelt opprettet i mai 1906, men hadde eksistert i flere måneder. En lignende organisasjon kalt Het Volk, ble formelt dannet av afrikanderne i Transvaal i januar 1905. Begge disse organisasjonene hadde lovverk som var nesten identiske med Afrikander Bonds, og deres mål var svært likt, å sikre de boerske idealers triumf i stat og samfunn. Abraham Fischer ble formann for Oranjie Unie.

En motorganisasjon ble dannet av tidligere burgere som helhjertet hadde akseptert den nye orden. De kalte seg det konstitusjonelle parti, og John Fraser ble valgt til formann. I Bloemfontein hadde de konstitusjonelle sterk støtte, andre steder var ikke deres støttespillere like tallrike. Programmene til de to partiene var svært like, den reelle forskjellen mellom dem var holdningen deres ovenfor relasjonene til britene. Mens idealet for Unie var en afrikandisk stat, ønsket de konstitusjonelle likhet mellom de to hvite etniske gruppene.

Kolonien fikk selvstyre i 1907, og den 27. november ble Fischer fra Oranjie Unie dens første og eneste statsminister. Den første regjeringen bestod av 29 medlemmer fra Unie, fem kontitusjonalister og fire uavhengige.

Orange River Colony deltok i en interstatlig konferanse som møttes i Pretoria og Cape Town i mai 1908. Her ble det bestemt å fornye den eksisterende tollkonvensjonen og ikke å gjøre endringer i jernbaneratene. Disse avgjørelsene var resultatet av en avtale om å føre en resolusjon frem for de forskjellige kolonienes parlamenter som talte for en tettere union av de sørafrikanske statene og utnevnelsen av delegater til en nasjonal konvensjon som skulle lage et utkast til konstitusjon. I denne konvensjonen tok Steyn en ledende og forsonende rolle, og etterpå gikk den lovgivende forsamlingen i Orange River med på betingelsene som konvensjonen trakk opp for foreningen av de fire selvstyrende koloniene, Unionen Sør-Afrika. Under et imperielt vedtak ble unionen etablert den 31. mai 1910, og Orange River gikk inn i kolonien som Free State Province. Fischer og general Barry Hertzog ble medlem av den første administrasjonen til Free State som provins av unionen.