Oppstandelseskirken (St. Petersburg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°56′24,324″N 30°19′44,220″Ø

Oppstandelseskirken i St. Petersburg
Mosaikkunst i Oppstandelseskirken
Bilde fra inne i en av kirkens kupler.

Oppstandelseskirken (russisk:Храм Спаса на Крови) er et kirkebygg og museum i St. Petersburg i Russland. Oppstandelseskirken blir også kalt Blodskirken, som henviser til tsar Aleksander II av Russland sitt blod, som ble myrdet på stedet i 1881. [1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Byggingen startet i 1883 under Aleksander III, og skulle være minnesmerke over hans far, Aleksander II. Arbeidet gikk sakte fremover og kirken stod ferdig først i 1907, da Nikolaj II var tsar. Byggekostnadene ble dekt av tsarfamilien med økonomisk støtte fra mange private givere.

Kirken står på en fremskutt plass langs Gribojedovkanalen. Forbyggingen langs elven går der langs begge sidene av en kanal. 13. mars 1881 passerte tsar Aleksander sin hestevogn langs elveforbyggingen. Enn granat, kastet av en anarkist som var del av en sammensvergelse, eksploderte. En rystet men uskadd tsar gikk ut av vogna og begynte å klandre han som han regnet med for å være gjerningsmannen. En annen attentatmann tok da sjansen på å detonere en ny bombe, drap seg selv og skadet tsaren dødelig. Tsaren, som blødde kraftig, ble tatt tilbake til Vinterpalasset. Der dødde han få timer seinere.

Et foreløpig helgenalter ble reist på stedet for attentatet, mens det ble arbeidet med et varig minnesmerke. Det var bestemt at den delen av gaten hvor attentatet fant sted skulle legges innom kirkeveggene. En del av elvedemningen skulle forlenges ut i kanalen slik at helgenalteret og bygget skulle passe. På den utvendige veggen er et minnesmerke som markerte stedet for hvor attentatet fant sted. På innsiden ble et forseggjort alter bygd nøyaktig på stedet for Aleksanders død, prydet med topas, lasuritt og andre kostbare steiner. Fremfor denne prangende dekorasjonen, danner de enkle brusteinene hvor tsarens blod rant og som synes på golvet rundt alteret en slående kontrast.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Arkitekturmessig skiller kirken seg fra andre bygg i St. Petersburg. Byarkitekturen er i hovedsak barokk og nyklassisistisk, mens Oppstandelskirken ser tilbake til russisk middelalderarkitektur, i ånden til nasjonalromantikken. Med overlegg minner kirkene om syttenhundretallskirkene i Jaroslavl og gjør ære på Vasilijkatedralen i Moskva.

Kirka er dekt med over 7500 kvadrameter mosaikker. Bare en kirke i verden overgår denne mengden. Cathedral Basilica of St. Louis skal ha ca. 7700 kvadratmeter med mosaikker.

Interiøret ble skapt av noen av de mest lovprisede russiske kunstnerene i sin tid, blant annet Viktor Vasnjetsov, Mikhail Nesterov og Mikhail Vrubel . Sjefsarkitekt var Alfred Parland [1]. Innvendige vegger og tak er fullstendig dekket med intrikate og detaljerte mosaikker. Hovedbildet viser bibelske scener og figurer, med finstemte skiller mellom hvert enkelt bilde.

Fra revolusjonen og fremover[rediger | rediger kilde]

Etter revolusjonen i 1917 ble kirken plyndret og mye skadd innvendig. Sovjetstyret stengte kirken tidlig i 1930-årene. Under andre verdenskrig, da mange mennesker sultet på grunn av beleiringen av Leningrad av tyske militærstyrker, ble kirken benyttet som lagringsplass for lik, både for de som falt i strid og de som dødde av sult og sjukdom. Etter krigen ble kirken benyttet som et lager for et teater. [1]

Senere år[rediger | rediger kilde]

Oppstandelseskirken ble gjennåpnet i august 1997, etter 27 års restaurering. I dag er kirken et mosaikkmuseum. Før oktoberrevolusjonen var kirken aldri i bruk som et vanlig gudshus. Etter som kirken ene og alene var tilegnet minnet om den drepte tsaren, ble kirken kun brukt til minnegudstjenester. [1]

Kirken er i dag en av de store turistattraksjonene i St. Petersburg, med over 700.000 besøkende årlig. [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Church of the Resurrection of Jesus Christ
» (engelsk). saint-petersburg.com . Besøkt 10. november 2012. 
  2. ^ «The Saviour on the Spilled Blood Cathedral, Church of the Resurrection of Christ» (engelsk). russianmuseums.info. Besøkt 10. november 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Oppstandelseskirken – bilder, video eller lyd