Vinterpalasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vinterpalasset

Vinterpalasset, bygning i Sankt Petersburg i Russland der de forhenværende tsarene residerte. Palasset kjennes igjen på sin grønne fasade i barokkstil.

Sin nåværende utforming fikk det mellom 1754 og 1763 da det ble bygget som vinterresidens for de russiske tsarene. Arkitekt var Bartolomeo Rastrelli. I 1905 var området rundt palasset åsted for en massakre da Tsarens soldater skjøt på fredelige demonstranter, en hendelse som ble kjent som den blodige søndagen, det er anslått at om lag 1 000 ble drept eller såret.

Keiser Paul I mislikte Vinterpalasset hvor han aldri følte seg trygg. På grunn av hans personlige fascinasjon med middelalderens riddere og hans konstante redsel for drap, ble en ny kongelig residens, Mikhajlovskij-slottet, det ble bygget som et slott rundt en liten åttekantet gårdsplass. Bygningen med de grønne vegger ble ikke tatt i bruk før etter Keiser Paul I falt fra.


Etter februarrevolusjonen 1917 tjente det som hovedkvarter for den provisoriske russiske regjeringen. Deretter ble det stormet av Bolsjevikene, hvilket utgjorde begynnelsen på oktoberrevolusjonen.

Palasset er et av 6 bygg som utgjør kunstmuséet Eremitasjen.

Hovedfasaden

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 59°56′25″N 30°18′50″Ø