Hopp til innhold

Vinterpalasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinterpalasset
LandRussland[1]
StedDvortsovy kommune Okrug[1]
Historiske fakta
FormålEmbetsbolig
ArkitektBartolomeo Rastrelli
StilretningElisabethansk barokk
Etablert1754, 1762
Kart
Kart
Vinterpalasset
59°56′25″N 30°18′50″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Vinterpalasset

Vinterpalasset er en gedigen bygning i St. Petersburg i Russland, som ble residert av de tidligere tsarene. Palasset kjennes igjen på sin grønne fasade i barokkstil.

Sin nåværende utforming fikk det mellom 1754 og 1763, da det ble bygget som vinterresidens for de russiske tsarene. Arkitekt var Bartolomeo Rastrelli. I 1905 var området rundt palasset åsted for en massakre da Tsarens soldater skjøt på fredelige demonstranter, en hendelse som ble kjent som den blodige søndagen, det er anslått at om lag 1 000 ble drept eller såret.

Keiser Paul I mislikte Vinterpalasset, der han aldri følte seg trygg. På grunn av hans personlige fascinasjon med middelalderens riddere og hans konstante redsel for drap, ble det bygget en ny kongelig residens, Mikhajlovskij-slottet, rundt en liten åttekantet gårdsplass. Vinterpalasset ble ikke tatt i bruk før etter at Paul I falt fra.

Etter februarrevolusjonen 1917 tjente det som hovedkvarter for den provisoriske russiske regjeringen. Deretter ble det stormet av Bolsjevikene, hvilket utgjorde begynnelsen på oktoberrevolusjonen.

Palasset er et av seks bygg som utgjør kunstmuséet Eremitasjen.

Vinterpalasset ovenfra og fra baksiden
Hovedfasaden

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, archINFORM project ID 7853, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]