Hopp til innhold

Mikhail Vrubel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mikhail Vrubel
Mikhail Vrubel
Født5. mars 1856[1][2]Rediger på Wikidata
Omsk[3]
Død1. apr. 1910[1][2]Rediger på Wikidata (54 år)
St. Petersburg[3]
BeskjeftigelseKunstmaler m.m.
Utdannet vedDet russiske kunstakademiet
EktefelleNadezhda Zabela-Vrubel
NasjonalitetRussisk
GravlagtNovodevichy kirkegård
Medlem avDet keiserlige russiske arkeologiske selskap
Signatur
Mikhail Vrubels signatur

Mikhail Aleksandrovitsj Vrubel (russisk: Михаил Александрович Врубель), (født 5. marsjul./ 17. mars 1856greg. i Omsk i Sibir i Russland, død 1. apriljul./ 14. april 1910greg. i St. Petersburg) var en russisk maler, billedhugger, keramiker og scenograf i stilartene symbolisme og jugend. Han var gift med operasangeren Nadezhda Zabela-Vrubel (1868–1913).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Vrubel studerte først på universitetet i St. Petersburg og deretter fra 1880 til 1884 på St. Petersburgs kunstakademi.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

Fra 1884 til 1889 bodde han i Kyiv hvor han på oppdrag fra det lokale presteskapet laget flere utkast til fresker i Volodymyrskatedralen. Utkastene ble forkastet ettersom de lå langt utenfor tradisjonell kirkekunst. På samme tid tok han som maler del i restaureringen og utfyllingen av freskene i Kyrillkirken.

I 1889 flyttet Vrubel til Moskva hvor han ble med i kunstnerkretsen rundt den russiske mesénen Mamontov. Han arbeidet også med teateroppsettinger og illustrerte dessuten Mikhail Lermontovs dikt og Leo Tolstojs verk Anna Karenina.

Vrubels stil kjennetegnes av en dramatisk intensitet i fargebruken og skarp penselføring. Verkene hans er preget av subjektive og mystiske forestillinger og allegorier. Særlig gjelder dette hans illustrasjoner til Mikhail Lermontovs dikt Demonen. Disse illustrasjonene, ladet med dyp pessimisme og uro, er hovedgrunnen til at han har blitt regnet som en forløper for symbolismen i russisk kunst.

Motivene til Vrubels verk sprang ut fra så vel russiske eventyr, tradisjoner og helteepos som fra klassisk, vestlig litteratur. Mer og mer søkte han sterke, psykologiske virkemidler for å gripe tak i tilskueren.

På slutten av sitt liv fikk han et alvorlig psykisk sammenbrudd og ble innlagt på klinikk. Hans psykiske tilstand var en følge av komplikasjoner fordi han led av syfilis i tredje stadium.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Historical Encyclopedia of Siberia[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Врубель Михаил Александрович, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]