Operasjon Ichigo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Operasjon Ichigo
Konflikt: Andre verdenskrig, andre kinesisk-japanske krig

Den japanske planen for Operasjon Ichigo. Japanskokkuperte områder i rødt.
Dato17. april - 10. desember 1944
StedHenan-, Hunan- og Guangxi-provinsene, Kina
ResultatAvgjørende japansk seier
Stridende parter
Taiwans flagg Republikken KinaDen japanske hærs krigsflagg Japan
Kommandanter og ledere
Taiwans flagg Tang Enbo
Taiwans flagg Xue Yue
Taiwans flagg Bai Chongxi
Taiwans flagg Wei Lihuang
Japans flagg Hata Shunroku
Japans flagg Okamura Yasuji
Japans flagg Yokoyama Isamu
Styrker
~390 000-1 000 000 soldater~400 000-510 000 soldater, 1 282 artilleri, 800 stridsvogner, 12 000 biler, 70 000 hester
Tap
~72 000+ døde, 41 000 krigsfanger, rundt 300 000 totalt~10 000+ døde, rundt 100 000 tap totalt
Andre kinesisk-japanske krig 1937-1945
Marco Polo-broenBeijing-TianjinShanghaiTaiyuanPingxingguanXinkouNanjingmassakrenXuzhou (Tai'erzhuang) – WuhanNanchang - Suizao - 1. Changsha - Sør-Guangxi - Zaoyi - De hundre regimenter - Sør-Henan - Shanggao - Sør-Shanxi - 2. Changsha - 3. Changsha - Yunnan-Burma - Zhejiang-Jiangxi - Vest-Hubei - Changde - Ichigo - Vest-Hunan - Mandsjuria
Se også: Den kinesiske borgerkrig

Operasjon Ichigo, (japansk: nummer en) som i Japan er kjent som Tairiku Datsū Sakusen (一号作戦 eller 大陸打通作戦) og i Kina som Yù Xīang Guì Huìzhàn (豫湘桂會戰 (tradisjonell kinesisk) eller 豫湘桂会战 (forenkla kinesisk)), slaget/slagene om Henan-Hunan-Guangxi, var et felttog under den andre kinesisk-japanske krig som besto av flere store slag mellom den keiserlige japanske hær og Republikken Kinas hær – den nasjonale revolusjonshæren.

Operasjon Ichigo ble utkjempet fra 17. april til desember 1944, på en tid da de japanske styrkene ble presset stadig hardere av de allierte i Stillehavet under Stillehavskrigen, og endte med en klar japansk seier. Japanerne tok over mye av det bebodde Kina. Der begikk de enda flere mord av sivile. De fikk også landkobling med kolonien de hadde i Indokina

Militære mål[rediger | rediger kilde]

Japanernes hovedmål var å åpne en vei på land til det japanskokkuperte Fransk Indokina og å ødelegge Amerikanske flyplasser i Sør-Kina (blått på kartet) som bombere angrep de japanske hovedøyene og japanske skip. Dette klarte de, men det ga ingen ting fordi det var for sent. Krigen var ferdig før effektene begynte å komme.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Felttoget besto av tre separate slag i de kinesiske provinsene Henan, Hunan og Guangxi, som japanerne kalte Operasjon Kogo (slaget om Sentral-Henan), Operasjon Togo 1 (slaget om Changcheng) og Operasjon Togo 2 og Togo 3 (slaget om Guilin-Liuzhou).

I desember nådde de japanske styrkene Indokina, og oppnådde dermed operasjonens mål, uten at dette hadde stor praktisk betydning. Japanerne okkuperte riktignok flyplassene langs kysten, slik at Amerikanere måtte operere fra lenger inn i landet, men tidlig i 1945 oppretta de en base på Marianene som gjorde at de likevel kunne angripe Japan med fly. Derfor mener historikere at offensiven var et sløs av liv og tid.

Litteratur[rediger | rediger kilde]