Xue Yue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Xuē Yuè en gang før 1946.

Xue Yue (kinesisk: 薛岳; pinyin: Xuē Yuè; født 26. desember 1896 født i Lechang i provinsen Guangdong i Kina, død 3. mai 1998 i Chiayi) var kjent som en av Republikken Kinas beste generaler.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Xue Yue var en hakka-kineser født i en bondefamilie. Han meldte seg til hæren i 1914, da han var 18 år gammel. Noen år senere, da Chiang Kaishek grunnla militærakademiet i Whampoa, var Xue en av kandidatene.

Militær[rediger | rediger kilde]

Etter at Chiang hadde renset deler av landet for kommunister under nordekspedisjonen jagde Xues soldater kommunistene 20 000 kilometer til fots, hvor han nesten utryddet dem, og tvang dem til å starte den lange marsjen. For disse bedriftene hyllet Chiang ham som "et sant offisersforbilde."

Xuē sammen med Sun Yixian, Song Qingling og andre offiserer i Guangzhou i 1922.

Riktignok var Xues lojalitet uklar etter Xian-episoden i 1936, da han personlig tilbød seg å arrestere Chiang og gi ham til kommunistene hvis Chiang nektet å umiddelbart begynne å slåss mot japanerne. Selv om han umiddelbart forsonte seg med Chiang Kaishek, var Xues forhold til Guomindang anspent gjennom hele den andre kinesisk-japanske krig. Xue kommanderte den 19. hæravdelingen som sloss i slaget om Shanghai. Senere, i 1938, kommanderte han den østlige Henan-hæren.

薛岳.jpg

Xue var også involvert i slaget om Wuhan, hvor han kommanderte det 1. armékorps. I fjellene rundt Wuhan lyktes det Xue å nesten ødelegge hele den 106. keiserlige japanske divisjon. Xue Yues tropper var også suksessfulle i flere slag på den 9. front: det andre og tredje slaget om Changsha og slaget om Changde, men ble beseiret i det fjerde slaget om Changsha.

KMT og den amerikanske generalen Joseph Stilwell nektet å levere ammunisjon til Xues tropper på grunn av den voldsomme korrupsjonen i KMT. På den annen side fikk Xue våpen fra Claire Chennault, og Xue og Chennault forble gode venner helt til Chennaults død i 1958.

Etter andre verdenskrig ble forholdet mellom Chiang og Xue forverret. Da nasjonalistene trakk seg tilbake til Taiwan i 1949, ble Xue Yue satt til å forvare Hainan, men måtte snart gi opp forsvaret.

På Taiwan var han halvveis pensjonert og ble en symbolsk rådgiver for den taiwanske hær. Han bodde der til sin død i 1998, 101 år gammel. Alt i alt var han en av de mest vellykkede og mest respekterte militære lederne fra Whampoa-akademiet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]