Zhejiang-Jiangxi-kampanjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andre kinesisk-japanske krig 1937-1945
Marco Polo-broenBeijing-TianjinShanghaiTaiyuanPingxingguanXinkouNanjingmassakrenXuzhou (Tai'erzhuang) – WuhanNanchang - Suizao - 1. Changsha - Sør-Guangxi - Zaoyi - De hundre regimenter - Sør-Henan - Shanggao - Sør-Shanxi - 2. Changsha - 3. Changsha - Yunnan-Burma - Zhejiang-Jiangxi - Vest-Hubei - Changde - Ichigo - Vest-Hunan - Mandsjuria
Se også: Den kinesiske borgerkrig

Zhejiang-Jiangxi-kampanjen var en militær kampanje som japanske styrker sammen med allierte styrker fra Manchukuo gjennomførte i de kinesiske provinsene Zhejiang og Jiangxi i 1942.

Den 18. april 1942 gjennomførte amerikanske bombefly Doolittle-raidet, et angrep på Tokyo, Nagoya og Yokohama. Planen var at de etterpå skulle lande flyene på flyplasser i deler av Kina som ikke var okkupert av japanske styrker. Men fordi flyene måtte angripe før planlagt, og dermed da hangarskipet var lengre øst, gikk de fleste av flyene tom for drivstoff og krasjlandet i de kinesiske provinsene Zhejiang og Jiangxi.

Sekstifire amerikanere landet i fallskjerm i dette området. De fleste ble holdt i skjul av kinesiske sivilister, men åtte av dem ble tatt til fange av japanske patruljer. De ble stilt for retten og etter en skueprosess ble de henrettet for «forbrytelser mot menneskeheten». Den japanske hær begynte så en massiv leteaksjon etter andre amerikanere, og under aksjonen brente de mange byer og landsbyer som var mistenkt for å ha hjulpet amerikanerne. Mange sivilister ble henrettet.

Japanerne ønsket også å okkupere området for å forhindre at det amerikanske flyvåpen fikk etablert baser der og kunne nå de japanske hovedøyene igjen. Da de japanske styrker hadde gjort seg ferdig i Zhejiang og Jiangxi i midten av august, etterlot de seg store ødeleggelser. Så mange som 250 000 sivile kinesere var blitt drept.