X Factor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
X Factor i Italia i 2009
Polsk X Factor-buss
Fra X Factor Storbritannia

X Factor er en britisk talentprogramserie som overtok etter Pop Idol (Idol i Norge).

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Serien ble sendt første gang i 2004, og bak serien står Simon Cowell, som også er dommer og mentor i den britiske serien. Både grupper og enkeltpersoner kan delta. Finalistene blir delt opp i grupper med et visst antall artister eller grupper i hver. Hver av dommerne får en gruppe, og skal velge ut fire artister/grupper som skal videre, og så fungere som mentorer for disse frem til en vinner er kåret.

X Factor Storbritannia[rediger | rediger kilde]

Dommere fra begynnelsen var Simon Cowell, Louis Walsh og Sharon Osbourne. I 2007 ble dommerpanelet utvidet med Dannii Minogue, og i 2008 ble Osbourne erstattet av Cheryl Cole. I 2010 hadde Minogue fødselspermisjon, og plassen ble erstattet av gjestedommere frem til 16 finalister var plukket ut. Programleder er Dermot O’Leary.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

X Factor Norge[rediger | rediger kilde]

Første gang X Factor ble vist i Norge var i 2009. Vinner ble Chand Torsvik, og året etter vant Hans Bollandsås.

Sesonger[rediger | rediger kilde]

X Factor USA[rediger | rediger kilde]

Dommerne i Sesong 2 i USA

Første gang X Factor ble vist i USA var høsten 2011. Dommere var Simon Cowell, Paula Abdul, L.A. Reid og opprinnelig Cheryl Cole, men hun ble sparket etter tre uker og byttet ut med Nicole Scherzinger. Finalistene ble delt opp i fire grupper, Over 30, Gutter, Jenter og Grupper. Nedre aldersgrense var 12 år, og det var ingen øvre. Vinneren Melanie Amaro fikk platekontrakt verd 5 millioner amerikanske dollar og en rolle i en reklamefilm med Pepsi, som ble sendt under Super Bowl XLVINBC.

Før sesong to ble det kjent at Scherzinger og Abdul samt den britiske programlederen Steve Jones ikke kom til å fortsette i serien. Sesong to ble vist på høsten 2012. Erstattere for dommerne ble Britney Spears og Demi Lovato, mens Khloé Kardashian og Mario Lopez tok over som programledere i live-delen. Denne gangen ble deltakerne delt opp i gruppene: Over 25, Grupper, Tenåringer, og Unge voksne. I finalen sto det mellom 13-år gamle Carly Rose Sonenclar, jentegruppa Fifth Harmony, og country-sangeren Tate Stevens. Fifth Harmony kom på tredjeplass, Sonenclar kom på andreplass, og Stevens vant.

Vinnere

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]