Ondskapens banalitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ondskapens banalitet er et uttrykk skapt av den amerikansk-tyske filosofen Hannah Arendt. Uttrykket oppstod i forbindelse med den tyske nazisten, og tidligere SS-offiseren, Adolf Eichmanns rettssak i Jerusalem i 1961 for brudd på menneskerettighetene og folkemord under andre verdenskrig. Arendt var til stede i rettssaken som journalist for tidsskriftet The New Yorker, og det var i disse artiklene uttrykket ble kjent.[1]

Arendt mente å innse[2] at Eichmanns ondskap egentlig ikke bestod av noen grunnleggende ødeleggelseslyst eller sadisme og at han derfor ikke var et monster på akkurat den måten hun tidligere hadde forventet. Han hadde ingenting spesielt mot jødene, han bare fulgte ordre.
Det var det som var problemet med Eichmann, ondskapen hans bunnet kun i at så lenge statsmakten, lovverket og gjeldende normer dikterte hva han skulle gjøre, da syntes han at han selv i praksis ikke hadde noen personlig plikt til å ta ansvaret for eller tenke over konsekvensene av hva han gjorde.
Videre mente Arendt at Eichmanns manglende oppfatning av de reelle ansvarsforholdene i hverdagen hans, skyldtes en slags manglende tenkeevne som er gjeldende hos en skremmende stor del av normalbefolkningen.

Det er dette som er ondskapens banalitet. Ondskapen er overfladisk, banal, og tilsynelatende sadistisk onde mennesker handler ofte egentlig på en måte som de selv oppfatter som normal.

Når ondskapen settes i rutine og grusomme handlinger godtas uten at det tenkes over det, kommer ondskapens banalitet til syne. Det handler om å normalisere det som burde ha vært utenkelig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Hannah Arendt, Adolf Eichmann, and how Evil Isn't Banal" online forelesning av Dr. Yaacov Lozowick, tidligere direktør ved Yad Vashem arkivene
  2. ^ Hannah Arendt (film). Biografisk drama fra 2012, om Arendts journalistiske dekning av rettssaken mot Adolf Eichmann for avisen The New Yorker. Serien på fem avisartikler ble utgitt i boken: Eichmann i Jerusalem. En rapport om ondskapens banalitet.