Omar Efraín Torrijos Herrera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Omar Torrijos)
Hopp til: navigasjon, søk
Omar Efraín Torrijos Herrera
Omar Torrijos with Panamanian farmers.jpg
Født13. februar 1929
Santiago
Død31. juli 1981 (52 år)
Panama
GravlagtPanama
Barn Martín Torrijos, Dumas Torrijos Pauzner
Utdannet ved Western Hemisphere Institute for Security Cooperation
Beskjeftigelse Politiker, militærperson
Parti Partido Revolucionario Democrático
NasjonalitetPanama
Livssynkatolisisme
Utmerkelser José Marti-ordenen
Panamas leder (Maximum leder for den panamanske revolusjon)
11. oktober 196831. juli 1972
ForgjengerArnulfo Arias (president)
EtterfølgerFlorencio Flores Aguilar

Omar Torrijos fotografert i 1977
Torrijos mausoleum i Panama by

Omar Efraín Torrijos Herrera (født 13. februar 1929 i Santiago i Veraguas-provinsen i Panama, død 31. juli 1981 i Coclesito nära Penonomé i Coclé) var de facto leder av Panama mellom 1968 og 1981.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Omar Torrijos var sjette sønn av grunnskolelæreren José María Torrijos og Joaquina Herrera. Etter grunnskolen gikk han på Escuela Normal J. D. Arosemena.

I februar 1946 begynte han takket være et stipendium fra regjeringen i El Salvador på dette landets militærakademi Academia Militar General Gerardo Barrios. Der fikk han av medstudenter tilnavnet «el indio» (indianeren). Etter eksamen reiste han åpenbart i 1952 tilbake til Panama og trådte inn i nasjonalgarden som underløytnant (subteniente). I 1955 ble han løytnant, i 1956 kaptein, i 1960 major, i 1966 oberstløytnant og i 1968 oberst.

Politikken[rediger | rediger kilde]

Torrijos ble aldri offisielt valgt til president i Panama, men i stedet holdt han flere titler, inkludert «Leder for revolusjonen i Panama» og «Supreme sjef for regjeringen». Selv om han ble ansett som en venstreorientert diktator, hadde han samtidig en viss politisk støtte fra USA, mye på grunn av at han var imot kommunismen og Sovjetunionen. Hans politikk var i stor grad basert på progressivitet. Torrijos er kanskje mest kjent for at han i 1977 forhandlet frem Torrijos-Carter traktatene som til slutt ga Panama full suverenitet over Panamakanalen.

Hans sønn Martín Torrijos ble valgt til president og satt i dette embetet fra 2004 til 2009. Torrijos`s far, José Maria Torrijos, var opprinnelig fra Colombia, og arbeidet som lærer i Panama. Omar Torrijos var den sjette av til sammen tolv barn og han ble tildelt et stipend til krigsskolen i San Salvador. Han ble uteksaminert derfra som fenrik. Han sluttet seg til militæret i Panama i 1952. Han ble forfremmet til kaptein i 1956.

Torrijos tålte dårlig politisk opposisjon. Mange av hans politiske motstandere ble fengslet, forvist fra landet, drept eller «forsvant». Dessuten var det offentlige hele tiden plaget av korrupsjon og nepotisme, som gjorde Panama til det landet med høyeste forholdet offentlig gjeld per innbygger. I 1978 gikk han av som leder av regjeringen, men han var fremdeles de facto hersker over landet, mens en annen av hans tilhengere, Aristides Royo var en gallionsfigur som president.

Han hadde nådde graden oberstløytnant i 1966 og kort tid etter et statskupp i 1968, ble Torrijos forfremmet til oberst og gjort til kommandant for den panamanske nasjonalgarden.

Død[rediger | rediger kilde]

General Omar Torrijos døde i en alder av 52 år da flyet han var ombord i krasjet inn i en fjellvei under kraftig uvær. På grunn av begrenset dekning med radar i Panama på denne tiden, ble ikke flyet meldt savnet før nesten en dag etter at krasjet fant sted.

Etter en statsbegravelse ble Torrijos gravlagt i kirkegården Amador i Casco Viejo, før den ble flyttet til et mausoleum i nærheten av Panama by. Han ble etterfulgt som sjef for Nasjonalgarden og de facto leder for Panama av Florencio Flores, som senere ble etterfulgt av Rubén Darío Paredes. Torrijos 'dødsfall generere diverse spekulasjoner om at han var offer for et attentat eller komplott. At Torrijos ble myrdet av amerikanske interesser, som hadde plantet en bombe om bord på flyet hans (organisert av agenter fra CIA) er den mest kjente spekulasjonen. Torrijos døde kort tid etter innsettelsen av USAs president Ronald Reagan, bare to måneder etter at Ecuador`s president Jaime Roldós døde i påfallende lignende omstendigheter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Grieb, Kenneth J. "Omar Torrijos Herrera" in Encyclopedia of Latin American History and Culture, vol. 5, pp. 259-60. Charles Scribner's Sons 1996.
  • Lafeber, Walter. The Panama Canal: The Crisis in Historical Perspective. (1979)
  • Priestley, George. Military Government and Popular Participation in Panama: The Torrijos Regime, 1968-1975. (1986)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]