Omar Efraín Torrijos Herrera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Omar Efraín Torrijos Herrera
Omar Torrijos with Panamanian farmers.jpg
Født Omar Efraín Torrijos Herrera
13. februar 1929
Santiago de Veraguas
Død 31. juli 1981
Panama
Barn Martín Torrijos, Dumas Torrijos Pauzner
Utdannet ved Western Hemisphere Institute for Security Cooperation
Parti Democratic Revolutionary Party
Nasjonalitet Panama
Utmerkelser José Marti-ordenen

Omar Torrijos fotografert i 1977
Torrijos mausoleum i Panama by

Omar Efraín Torrijos Herrera (født 13. februar 1929 i Santiago, Veraguas-provinsen, død 31. juli 1981) var de facto leder av Panama mellom 1968 og 1981.

Torrijos ble aldri offisielt valgt til president i Panama, men i stedet holdt han flere titler, inkludert «Leder for revolusjonen i Panama» og «Supreme sjef for regjeringen». Selv om han ble ansett som en venstreorientert diktator, hadde han samtidig en viss politisk støtte fra USA, mye på grunn av at han var imot kommunismen og Sovjetunionen. Hans politikk var i stor grad basert på progressivitet. Torrijos er kanskje mest kjent for at han i 1977 forhandlet frem Torrijos-Carter traktatene som til slutt ga Panama full suverenitet over Panamakanalen.

Hans sønn Martín Torrijos ble valgt til president og satt i dette embetet fra 2004 til 2009. Torrijos`s far, José Maria Torrijos, var opprinnelig fra Colombia, og arbeidet som lærer i Panama. Omar Torrijos var den sjette av til sammen tolv barn og han ble tildelt et stipend til krigsskolen i San Salvador. Han ble uteksaminert derfra som fenrik. Han sluttet seg til militæret i Panama i 1952. Han ble forfremmet til kaptein i 1956.

Torrijos var ekstremt intolerant ovenfor politisk opposisjon. Mange av hans politiske motstandere ble fengslet, forvist fra landet, drept eller «forsvant» på mystisk. Dessuten var det offentlige hele tiden plaget av korrupsjon og nepotisme, som gjorde Panama til det landet med høyest forholdet offentlig gjeld per innbygger. I 1978 gikk han av som leder av regjeringen, men han var fremdeles de facto hersker over landet, mens en annen av hans tilhengere, Aristides Royo var en gallionsfigur som president.

Han hadde nådde graden oberstløytnant i 1966 og kort tid etter et statskupp i 1968, ble Torrijos forfremmet til oberst og gjort til kommandant for den panamanske nasjonalgarden. General Omar Torrijos døde i en alder av 52 år da flyet han var ombord i krasjet inn i en fjellvei under kraftig uvær. På grunn av begrenset dekning med radar i Panama på denne tiden, ble ikke flyet meldt savnet før nesten en dag etter at krasjet fant sted.

Etter en statsbegravelse, ble Torrijos gravlagt i kirkegården Amador i Casco Viejo, før den ble flyttet til et mausoleum i nærheten av Panama by. Han ble etterfulgt som sjef for Nasjonalgarden og de facto leder for Panama av Florencio Flores, som senere ble etterfulgt av Rubén Darío Paredes. Torrijos 'dødsfall generere diverse spekulasjoner om at han var offer for et attentat eller komplott. At Torrijos ble myrdet av amerikanske interesser, som hadde plantet en bombe om bord på flyet hans (organisert av agenter fra CIA) er den mest kjente spekulasjonen. Torrijos døde kort tid etter innsettelsen av USAs president Ronald Reagan, bare to måneder etter at Ecuador`s president Jaime Roldós døde i påfallende lignende omstendigheter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]