Olaus Jeldness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olaus Jeldness
Født1. okt. 1856[1]Rediger på Wikidata
Stangvik
Død26. apr. 1935Rediger på Wikidata (78 år)
Spokane
BeskjeftigelseSkihopper, kombinertløper, alpinist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Olaus Jeldness (opprinnelig Gjeldnes) (født 1. oktober 1856 i Stangvik i Møre og Romsdal, død 26. april 1935 i Spokane, Washington, USA) var en norskamerikansk gruvearbeider, forretningsmann og skipionér. Han har blitt kalt «den canadiske skisportens far».

Biografi[rediger | rediger kilde]

Emigrant og gruvearbeider i USA og Canada[rediger | rediger kilde]

Many a time have I stood with rifle in hand on the slope of some peak of the Bitterroots, admiring the sublime view and in exuberant spirit exclaimed ‘The world is mine.’ At the same time I probably did not know where the following day’s food for myself and my family were to come from unless I brought home a buck.

Olaus Jeldness i brev til vennen Jonathan Bourne[2]

Som 15-åring skal han ha satt rekord med 28 meter (92 fot) i skihopping, en lengde som med god margin slår det som i de fleste lister regnes som verdensrekorden på den tiden. Han skal ha emigrert til USA som 16-åring i 1873 (det nøyaktige tidspunktet er usikkert), og han arbeidet deretter i guver i Michigan, Missouri og Colorado. I 1882-83 arbeidet han med sølvleting i Nord-Norge. Etter at han kom tilbake til USA, skal han ha satt seg på skolebenken, men det er lite trolig at han fullførte noen utdannelse som gruveingeniør.

De neste årene fortsatte han sitt omflakkende liv som gruvearbeider og administrator med utvikling av nye gruver. Han arbeidet ved sølvgruver i Idaho i 1884 og i Washington i 1886 og 1887. I 1889 og 1890 var han involvert i gruveutvikling i Washington, Montana og Idaho igjen. Fra 1891 til 1894 arbeidet han igjen ved sølvgruver i Montana. Han giftet seg med norskfødte Sigrid Hendrickson i Spokane, Washington i 1890.

Jeldness kom til byen Rossland i Britisk Columbia i Canada i november 1894, og begynte året etter som uavhengig skjerper. Sammen med amerikaneren Jefferson Lewis skjerpet han flere gull- og kobberrike områder utenfor Rossland, og de tjente gode penger da de solgte utvinningsrettighetene til gruveselskaper i 1897. Gullrushet i fjellene ved Rossland gjorde byen til en av de største i Vest-Canada.

Skipionér i Canada[rediger | rediger kilde]

«Føregangsmenn for skisporten i USA og Canada: John Albert Thompson (Snowshoe Thompson), Olaus Jeldness, Herman Smith-Johannsen, Carl Howelsen og Alf Engen», minnestøtte ved Emigrantkirka på Sletta ved vestnorsk utvandringssenter på Radøy i Norhordland.

Mens han bodde i Rossland, utmerket Olaus Jeldness seg som skiløper. Han tok seg fram i fjellene på ski, kjørte ned bratte fjellsider, og drev med skihopping. Han var leder for skiklubben i Rossland, som ble stiftet i 1896 eller 1897. I mars 1897 organiserte han i Rossland det første dokumenterte skirennet i Canada, et utforrenn som han selv vant. Året etter var han med på å arrangere Rosslands første vinterkarneval, en tilstelning der blant annet utfor- og hopprenn (betegnet som canadisk mesterskap) inngikk. Jeldness vant begge øvelsene, og han vant igjen i 1899. Han flyttet til Spokane sommeren 1899, men kom tilbake til Rossland og vant utfor- og hopprennene for tredje gang vinteren 1900. Etter dette la han opp som aktiv skiløper, men han beholdt engasjementet for skisport resten av livet. Rossland Winter Carnival arrangeres fremdeles hvert år.

Festen på Red Mountain[rediger | rediger kilde]

En historie med usikker sannhetsgehalt går ut på at Olaus Jeldness skal ha invitert 25 gjester til toppen av fjellet Red Mountain ved Rossland, for å feire salget av Velvet Mine-skjerpet. Jeldness hadde selv bragt mat og godt drikke opp på fjellet, og de fleste av gjestene var godt påseilet da festen tok slutt. Jeldness sendte gjestene ned igjen til Rossland på ski som han hadde tatt med opp for anledningen. Flere av gjestene skadet seg stygt på turen ned fra fjellet, men Jeldness selv kjørte ned uten problemer, til tross for at også han hadde drukket.

Kulldrift på Svalbard[rediger | rediger kilde]

I 1901 fikk Jeldness nyss om at det var store forekomster av jernmalm av god kvalitet på Svalbard. Det viste seg snart at et norsk selskap eide rettighetene til jernmalmen, og at den ikke var av så god kvalitet som han først var blitt forespeilet. Men han og kompanjongen William D. Munroe fikk i stedet høre om store kullforekomsterSpitsbergen. Sammen med forretningsmannen John Munroe Longyear, en slektning av William Munroe, dro de til Svalbard og gjorde undersøkelser i 1903. Kullforekomsten ble funnet drivverdig, og på vegne av investorene Longyear og Frederick Ayer kjøpte Jeldness rettighetene til å utvinne kullet i Adventfjorden, på stedet som senere fikk navnet Longyearbyen. Gruveselskapet Arctic Coal Company ble stiftet i 1904. Jeldness trakk seg imidlertid ut, og returnerte til USA sommeren 1905.

Senere liv og ettermæle[rediger | rediger kilde]

Olaus Jeldness slo seg ned i Spokane igjen, og var leder og inspektør for flere gruver i Washington, Idaho og Montana. En periode var han kasserer for foreningen Northwest Mining Association. Han døde i Spokane 26. april 1935.

Fjellet Nigger Mountain utenfor Rossland ble i 1967 omdøpt til Mount Jeldness. Olaus Jeldness ble tatt opp i The Canadian Ski Hall of Fame i 1988. Foreningen The Spirit of Red Social Club Society arbeider med å få reist en statue av Olaus Jeldness i Rossland, som etter planen skal avdukes under det årlige vinterkarnevalet i januar 2012.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som Olaus Nilsson Gjeldnes, www.strindahistorielag.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Shearer, s. 10

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]