Ohalo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Genesaretsjøen

Ohalo er et arkeologisk funnsted ved Genesaretsjøen i Nord-Israel. Ohalo II fra ca. 18 000 f.Kr. er blant de aller eldste steder med utvetydige spor etter bofast neolittisk levevis, med steinsatte runde hus, forbruk av vill-korn (hvete og bygg), og liggende kvernsteiner for maling av korn. Levesettet ved Ohalo var ikke fullverdig landbruk, men systematisk og stedfast sanking av ville korn og mer enn 100 andre plantesorter fra sjøkanten og opp til 1 000 meter over havet.

Det ble drevet omfattende fiske og jakt på en rekke små og mellomstore dyr, men det er ikke funnet spor av husdyrhold. Stedet lå den gang ved en stor sjø, Lisansjøen, som dekket det som idag er Dødehavet, Genesaretsjøen og landet imellom – det vil si Jordanelva.

Tidsepoken fra istidens høydepunkt, 18 000 f.Kr., til 12 000 f.Kr. kalles ofte Epipaleolittisk, og kommer forut for den natufiske eller neolittiske periode fra 12 000 f.Kr., da regulært jordbruk med bevisst og systematisk planting av korn og husdyrhold oppstod i Midtøsten.

Ohalo er på mange måter en anakronisme. Andre steder fra samme periode vitner om et mer «primitivt» levevis med nomadisk eller sesongavhengig jeger- og sankerøkonomi.

Mulige kjønnsmessig arbeidsfordeling[rediger | rediger kilde]

Konsentrasjonen av flintmateriale i områdets inngang står i kontrast til konsentrasjonen av plantemateriale og plassering av møllesteiner i andre steder ved hytten, noe som kan antyde en særskilt fordeling av aktivitetsområder for matlaging og redskapslagring. Imidlertid er det mulig at de to aktivitetene ikke var fullstendig begrenset til sine respektive områder. Romlig adskillelse kan antyde en kjønnsrollefordeling mellom oppgavene. Det er imidlertid ikke klart om så var tilfelle. Mens det er en tendens i mange samfunn for kvinner å ta seg av matlaging og menn for å være engasjert i hogge redskaper av flint, er det unntak for denne regelen og kulturell mangfold er stor.[1] Det er mulig at skille mellom oppgavene skjedde av praktiske årsaker som hygiene, og av kjønnsmessig årsak.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Weiss, E., Mordechai, E., Simchoni, O., Nadel, D., & Tschauner, H. (2008): «Plant-food preparation area on an Upper Paleolithic brush hut floor at Ohalo II, Israel» i: Journal of Archaeological Science, 35 (8), s. 2400-2414.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]