Ofse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ofse (av norr. ofsi, som egentlig betyr forfengelighet, lyst til å vekke oppsikt eller overmot, overdrivelse, voldsomhet, overveldende mengde og tyranni[1], men som også kan bety uvær, storm og brå storflom) er et uttrykk som helst er benyttet i forbindelse med ekstremflom og påfølgende skred. Slike flommer har forekommet i alle Norges fylker, men denne bruken av ofse ser ut til å stamme fra Gudbrandsdalen og har vært kalt et Vågå-uttrykk[2]. Nettopp Vågå har i historisk tid vært hardt rammet av ofser. Utgravninger i Gudbrandsdalen har identifisert 114 flomkatastrofer siden siste istid[3]. De mest kjente ofsene er, i kronologisk rekkefølge:

Se også[rediger | rediger kilde]

Også andre landsdeler har vært rammet av lignende flom- og skredkatastrofer, men her ser det ut til at betegnelsen ofse ikke har vært brukt før ganske nylig, f.eks. ved at Storeflaumen i 1743 er kalt Vestlandets storofse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ F.eks. «I ordskiftet som hev vore, hev ikkje sjeldan målbrigdemenn kravt med ofse ein fonetisk (ljodrett) skrivemåte for nynorsk. Det skal vera so moderne, og alt anna umoderne og mindre tenlegt»; http://www.ivaraasen.no/bokstova.php?bok=god_norsk_-_innlegg_i_malbrigdesaki.html
  2. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 6. februar 2015. Besøkt 6. februar 2015. 
  3. ^ http://www.maihaugen.no/Global/Opplandsarkivet/Dokumenter/seminarer/gudbrandsdalseminaret-2013/ingar-gundersen-foredrag.pdf
  4. ^ http://www.smhi.se/sgn0102/n0205/oversvam/1995_1.htm
Disambig.svg

Dette er en pekerside og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den, så den peker direkte til riktig artikkel. Se alle artikler som begynner med Ofse.