Odd Snorresson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Odd Snorresson
Født12. århundre
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Island
Sankt Sunniva, skulptur fra Vestfronten på Nidarosdomen. Odd munks saga hevder at Olav Tryggvason etablerte kultusen omkring Sunniva på Selja.

Odd Snorresson (islandsk Oddr Snorrason) var en islandsk benediktinermunk, historiker og forfatter som levde i siste halvdel av 1100-tallet, og som bodde på øya Tingøyrar i Tingøyrarklosteret på nordlige Island.

I tillegg til sagaen kjent som Odd munks saga om Olav Tryggvason har Odd også blitt kreditert som forfatter av sagaen om Ingvar den vidfarne (Yngvars saga víðförla). Litteraturforskerne har dog vært skeptiske til påstanden, men i de senere år har kravet fått større aksept.[1]

Sagaen om kong Olav[rediger | rediger kilde]

Odd skrev på 1190-tallet en latinsk biografi om den norske kongen Olav Tryggvason. Beklageligvis har originalteksten gått fullstendig tapt, men en oversettelse til norrønt språk er blitt bevart i flere versjoner og blir ofte referert til som Saga om Olav Tryggvason (Óláfs saga Tryggvasonar).

Odd benyttet seg av flere tidligere verker i sin tekst, blant annet av Sæmund Frode og Are Torgilsson, foruten også Acta sanctorum in Selio og mulig også Historia de Antiquitate Regum Norwagiensium.[2] Deretter benyttet Snorre Sturlason boken til Odd Snorresson i sin Heimskringla med en tilsvarende saga med likelydende navn. I tillegg gjorde den ukjente forfatteren av Óláfs saga Tryggvasonar en mesta også bruk av hans tekst.

Det er vanskelig å vite i hvilken grad den norrøne oversettelsen av Odds saga var nøyaktig og tro mot den latinske originalen, men det er åpenbart at den var skrevet innenfor en hagiografisk tradisjon, hvor hensikten var å presenterte krigerkongen Olav Tryggvason som nordmennenes apostel.

Odds saga omtaler undre som skal ha skjedd på Olavs tid i tilknytning til levningene etter Sankt Sunniva, hennes bror Albanus og de andre «seljemennene» og gir deretter kong Olav æren for å ha reist den første kirka på Selja. Odd tidfester også Sunnivas liv og død til «den tida då Håkon jarl styrte», dvs. 970–995.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ross 2000, pp. 306-308; Oddr Snorrason 2003, p. 3.
  2. ^ Hoops 2003, p. 66.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hoops, Johannes, Reallexikon der germanischen Altertumskunde: Band 22. Walter de Gruyter. (2003). ISBN 3-11-017351-4
  • Snorrason, Oddr (translated by Theodore M. Andersson). The Saga of Olaf Tryggvason. Cornell University Press. (2003). ISBN 0-8014-4149-8
  • Ross, Margaret Clunies, Old Icelandic Literature and Society. Cambridge University Press. (2000). ISBN 0-521-63112-2