Joachim II av Brandenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Joachim II av Brandenburg

Joachim II av Brandenburg med tilnavnet Hector (født 13. januar 1505 i Cölln i Tyskland, død 3. januar 1571 i Köpenick), kurfyrste av Brandenburg fra 1535 til sin død.

Joachim IIs regjeringstid innledet en ny epoke i Brandenburg. Dette gjaldt fremfor alt innføringen av reformasjonen i 1539. Joachim hadde opplevd kirkesplittelsen som en realitet innen sin egen slekt. Fra sin fars og sin onkels side ble han trukket i katolsk retning. Faren var Joachim I, og hadde ikke sluttet seg til reformasjonen; farens bror var kardinal Albrecht III av Brandenburg, erkebiskop av Mainz og av Magdeburg. Men gjennom hans mor Elisabeth av Danmark, Norge og Sverige, trakk det mot det lutherske. En annen onkel Albrecht var hertugen av Preussen, og han hadde innført reformasjonen i Preussen allerede i 1526. Denne spenningen kan kanskje forklare hvorfor Joachim II etter sin egen konversjon var blant de mer moderate lutheranere og f.eks. ikke sluttet seg til det schmalkaldiske forbund.

Joachim II førte et overdådig hoff og bedrev en aktiv byggevirksomhet, slik at Brandenburg ble nedtynget av gjeld i hans regjeringstid.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Joachim II of Brandenburg – bilder, video eller lyd