Novemberfilm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Novemberfilm er et film- og TV-produksjonsselskap som lager TV-serier, reklamefilmer og dokumentarfilmer.

Selskapet ble stiftet av Kjetil Johnsen og Tomm W. Christiansen i 2004, og har kontorer i Oslo og Arendal. I 2013 kjøpte MTG 51% av aksjene i selskapet, før de i 2016 overtok også de resterende aksjene. I dag er Novemberfilm en del av det internasjonale konsernet NENT.

Selskapet produserer TV for alle de store kringkasterne i Norge, og den største internasjonale produksjonen var dokumentaren Taliban - behind the masks som ble kjøpt av 14 land, og sendt på blant annet CNN.[1] I 2011 fikk filmen prisen for beste TV-dokumentar på National Headliner Awards.[2] Samme år fikk Novemberfilm prisen for beste film under oljevernkonferansen International Oil Spill Conference i USA for en dokumentar produsert for Kystverket om Full City-grunnstøtingen ved Langesund i 2009.[3]

Novemberfilm står bak en rekke store dokumenterserier og har vunnet den prestisjetunge Gullruten flere ganger. Blant de mest kjente produksjonene er DyrepasserneTV 2, Oslo Brenner, I kongens klær, Søsken, De bortførte barna, Kompani Spitsbergen, Krimvakta og Kripos på NRK, og det undersøkende formatet Insider som sendes på TV-kanalen MAX, og som hadde premiere 17. januar 2012.[4] Høsten 2020 knyttet selskapet til seg forfatter og tidligere politimann Jørn Lier Horst, og lanserte samtidig dokumentarserien Mysteriet Marianne på TV 2. Serien ble vinteren 2021 solgt til flere land i Europa. Selskapet står også bak dokumentarserien Toll som sendes på TV 2 og TV 2 Play.

I 2019 utviklet og produserte Novemberfilm første sesong av Norge: Bak Fasaden, som blant annet tok for seg ureturnerbare asylsøkere, øst-europeiske arbeidsinnvandrere og overgrepsrammede barn.[5] Premieren hadde 400 000 seere.[6] Programmet ledes av Janne Amble og Kadafi Zaman.

I januar 2020 ble det kjent at Nordic Entertainment Group, som blant annet også eier Monster, Playroom, Strix og Rakett, legger ut de nevnte selskapene for salg.[7] I slutten av juni 2021 ble det kunngjort at det internasjonale selskapet Fremantle er kjøper.

Produksjoner (utvalg)[rediger | rediger kilde]

TV-serier

Norge bak fasaden TV 2 Toll TV 2 Hotelleventyret Discovery Mysteriet Marianne TV 2 Norge i Krise TV 2 Søsken TV 2 Ut av stillheten TV 2 Forsvaret Discovery I Kongens klær Discovery Hundepatruljen Viaplay Insider Discovery Insider FEM Discovery Oslo Brenner TV 2 Kompani Spitsbergen TV 2

Dokumentarer
Reklamefilmer (selskap)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oslopuls – «Taliban – Behind the Masks» Arkivert 16. desember 2010 hos Wayback Machine.
  2. ^ Fvn – Pris til «Taliban» fra Arendal
  3. ^ Telemarksavisa – Filmpris etter«Full City»
  4. ^ Agderposten – Novemberfilm går på innsiden
  5. ^ «Norge bak fasaden». VG TV-guide (norsk). Besøkt 18. februar 2020. 
  6. ^ Jerijervi, Dag Robert. «400.000 ble med TV 2 «bak fasaden»». kampanje.com. Besøkt 18. februar 2020. 
  7. ^ Jerijervi, Dag Robert. «Nent Group selger norske TV-produksjonsselskaper». kampanje.com. Besøkt 18. februar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]