Fyret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fyret
Generell informasjon
SjangerDokumentar
Utgivelsesår2010
Prod.landNorge
Lengde30 min.
SpråkNorsk
AldersgrenseFor alle (Norge)
Bak kamera
RegiAksel Storstein
ProdusentKjetil Johnsen og
Svein Tallaksen
Foran kamera
MedvirkendeSondre Foyn Gullvåg og Knut Mørland
Prod.selskapNovemberfilm og
Media Service

Fyret er en norsk dokumentarfilm fra 2010 om livet på Store Torungen fyrStore Torungen utenfor Arendal.

Sondre Foyn Gullvåg og Knut Mørland er de eneste beboerne på den lille øya ytterst utenfor Galtesund, og sammen deler de en fortid hvor de begge nesten mistet livet. Gullvåg av rus, og Mørland under en alvorlig redningsulykke til sjøs.

Gullvåg kom til Arendal i 1998 for å være på ungdomsinstitusjonen M/S Torungen. Der møtte han den tidligere rederen, politikeren og institusjonslederen Knut Mørland. Mørland ble ettervert mentoren til Gullvåg, og etter en nesten fatal ulykke flere år senere bestemte Mørland seg å bosette seg i ensomhet på fyret. Med sterke hodesmerter, tinnitus og selvmordstanker bodde han alene i ett år, inntil bestefaren til Gullvåg ringte å ba ham hjelpe barnebarnet som holdt på å ta livet av seg med rus. Gullvåg flyttet ut på fyret og sammen lærer de to seg å leve på ny. Gullvåg med sin ADHD og Mørland med sine hodeskader. Mørland er fyrforvalter, Gullvåg er assistent, og sammen driver de turistvirksomhet på øya for Stiftelsen Torungen fyr, i samarbeid med Aust-Agder Turistforening. Gullvåg titulerer seg som landets eneste fyrpoet, og har gitt ut to diktsamlinger, etter å ha skrevet over 3000 dikt som terapi for sin rusmiddelavhengighet.

Dokumentaren ble sendt på NRK1 i serien «Folk», 29. september 2010 og ble sett av 372 000 seere.[1] Den er også satt opp som visningsfilm på Den norske dokumentarfilmfestivalen i 2011, og nominert for beste dokumentar og publikumsprisen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]