Notker Balbulus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Notker Balbulus
Notker der Stammler.jpg
FødtCa. 840
Heiligau
Død8. april 912
St. Gallen
Beskjeftigelse Lyriker[1], komponist[1], musikkforsker[1], historiker[1], skribent[2][1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Carolingian EmpireRediger på Wikidata
Saligkåret1512
Anerkjent avDen katolske kirke
Festdag6. april
Se ogsåEkstern biografi
VernehelgenStamme barn og musikere
I kunstenFremstilles som en munk som gjerne slår løs på djevelen med en stokk. Fremstilles også med et møllehjul, en bok og en stav.

Notker Balbulus også skrevet Notger og kjent som Notker stammeren, Munken av St. Gallen og Notker av St. Gallen (født ca. 840 ved Jonschwil, Sankt Gallen, død 8. april 912 i Sankt Gallen) var en frankisk benediktineremunk, musiker og poet. Han regnes som den som er ansvarlig for utbredelsen av gregoriansk sang i tyske klostre.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Allerede som barn kom han til benediktinerklosteret i St. Gallen.[3] Der fikk han opplæring og ble der hele livet som legbror. På grunn av en talefeil fikk han tilnavnet den stamme (latin: Balbulus). Kanskje på grunn av dette handicapet fant han interesse i musikk. Sammen med to andre studerte han musikk og gjorde klosteret til et senter for kirkemusikk.

Han ble etterhvert legbror i klosteret, og ble omtalt som «svak av legeme, men ikke av sinn, stam av tunge, men ikke av intellekt». I årene i klosteret var han lærer, bibliotekar, gjestemester, forsanger og til slutt leder for klosterskolen. Han var vel ansett i samtiden og folk søkte ofte råd hos ham. Keiser Karl den tykke skal jevnlig ha søkt til ham for råd.

Hans litterære innsats var stor, og han oversatte verker av blant andre Aristoteles og Boëthius til tysk. Det er mulig at han er «Munken fra St. Gallen» (Monachus Sangallensis) som skrev Gesta Caroli Magni en biografi om Karl den store skrevet på vers etter kongens bestilling, De frankiske kongenes breviarium og Metrum de vita sancti Galli, en biografi om St. Gallen som hadde grunnlagt klosteret. Han skrev også sannsynligvis et martyrologium.

Hans største arbeid gjorde han innen kirkemusikk, og han skrev flere salmer. I Norsk Salmebok som kom ut i 1985 og i Norsk salmebok 2013, er han representert. Han er kjent som den som er ansvarlig for utbredelsen av den gregorianske sangen i tyske kloster. Hans viktigste verk er Liber Hymnorum fra 884. Han skrev både tekst og melodi til salmene. Han spesialiserte seg på såkalte «sekvenser», en salmetype brukt på viktige dager i kirkeåret.

Han døde 8. april 912 og relikviene etter ham blir oppbevart i domkirken i St. Gallen. Kulten etter ham startet rett etter hans død og ble godkjent av pave Julius II i 1512. Minnedagen hans er 6. april.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e HDS ID 010222[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Mirabile: Digital Archives for Medieval Culture[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Marc-Aeilko Aris (1999). «Notker Balbulus (Notker Poeta, Notker der Dichter, Notker der Stammler, Notker I. von Sankt Gallen)». Neue Deutsche Biographie. Besøkt 24. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]