Norsk institutt for skog og landskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Norsk institutt for skog og landskap
Type Forvaltningsorgan
Virkeområde Norge
Etablert 1. juli 2006[1]
Opphørt 1. juli 2015[2]
Org.nummer 970 167 641
Direktør Arne Bardalen[3]
Hovedkontor Ås
Eier Landbruks- og matdepartementet
Ansatte 215 (2014)[4]
Nettside skogoglandskap.no

Norsk institutt for skog og landskap (Skog og landskap) er et nasjonalt forskningsinstitutt for kunnskap om arealressurser. Instituttet forsker og framskaffer informasjon om skog, jord, utmark og landskap.

Instituttet formidler kunnskap til myndigheter, næringsliv og allmennhet for å sikre bærekraftig forvaltning og verdiskapning knyttet til arealressursene.

Skog og landskap er organisert under Landbruks- og matdepartementet, og har rundt 220 ansatte. Instituttet har hovedkontor på Ås i Akershus, og regionkontorer i Vest-Norge (Bergen), Midt-Norge (Steinkjer) og Nord-Norge (Tromsø). Et nasjonalt fagbibliotek, åpent for allmennheten, er lokalisert ved hovedkontoret.

Skog og landskap ble etablert i 2006 etter sammenslåing av Skogforsk og Norsk institutt for jord- og skogkartlegging (NIJOS). Samtidig ble Norsk genressurssenter opprettet som en avdeling ved instituttet.

Et av virkeområdene til Skog og landskap er Landsskogtakseringen. Disse har siden 1919 tilpasset takseringsopplegget for å kunne bidra til å finne svar på aktuelle nærings- og miljøspørsmål. Arbeidet har først og fremst vært konsentrert rundt trevirkeproduksjonen. Fra 2007 fikk Landsskogtakseringen ansvaret for å dokumentere hvor mye CO2 skogene våre binder opp.

Andre aktuelle interesseområder for Skog og landskap er problematikk knyttet til gjengroing. Færre beitedyr og mindre menneskelig drift i skogene fører til at tidligere åpne kulturlandskap forsvinner, men de konsekvensene det har for natur og kultur.

Norsk institutt for skog og landskap erstattes av Norsk institutt for bioøkonomi fra 1. juli 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]