Smørbukk (tegneserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Smørbukk er en norsk tegneserie som først ble trykt i Norsk Barneblad sommeren 1938. Tegneserien var basert på Smørbukk fra Asbjørnsen og Moes Norske folkeeventyr, tegnet av Jens R. Nilssen og det første heftet var skrevet av barnebladets redaktør Andreas Haavoll.

De påfølgende heftene var skrevet av Haavoll og Øyvind Dybvad i fellesskap, og nå var det ikke lenger gutten fra eventyret, men en matglad liten gutt som kom ut for en rekke krevende situasjoner. I 1956 tok Johannes Farestveit over som manusforfatter, en rolle han hadde helt til han gikk av som redaktør for Norsk Barneblad i 1979. I 1941 kom det første Smørbukkheftet til jul. Etter det har Smørbukk kommet ut som julehefte hvert år utenom 1944, da det var papirmangel. Hvert hefte består av en fullstendig og selvstående historie. Heftene kommer ut på nynorsk, og har åpnet for flere nynorske tegneserier.

Jens R. Nilssen tegnet serien fram til 1959, hvoretter Solveig Muren Sanden tok over. Fra 1982 har Smørbukk blitt tegnet av Håkon Aasnes, som i likhet med sine forgjengere fargelegger/maler sidene for hånd. I perioden 1987-1990 og fra og med 2000 har Aasnes også skrevet manus. Olav Norheim og Velle og Gard Espeland har også bidratt med tekst til serien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikipedia
Wikipedia
Du kan lese mer om dette emnet i en lengre artikkel om emnet på Nynorsk Wikipedia kalt «Smørbukk». Du kan eventuelt også utvide denne artikkelen ved å oversette derifra.