Norminol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Norminol
Org.nummer921 261 179
Etablert22. juni 1971
HovedkontorAndenes
Bransjeolje
Havnor.jpg
Ekofisk complex.jpg

Norminol var et norsk oljeselskap som var basert på Andenes i Vesterålen i Nordland. Selskapet ble opprettet 22. juni 1971 med formål om å lete etter gass og oljeAndøya.

I 1991 ble det kjøpt opp av Saga Petroleum, og senere innfusjonert.

I 1995 ble selskapet nyetablert med fokus på oljehandel med shipping & logistikk løsninger i nordområdene og er registrert i Tromsø.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Selskapet var det andre oljeselskapet som ble etablert i Norge.

Det Norske Oljeselskap (nå DNO International) ble stiftet i 1971 og var det første etablerte norske oljeselskap.

Det norske stat oljeselskap, Statoil, ble stiftet året etter.

Startfasen, 1970–1974[rediger | rediger kilde]

2798647 h60e01092655b8f48d74b v1457645507 562x450.jpg

Sommeren 1970, noen måneder etter at Ekofisk-funnet var et faktum, ble det gjennom daværende Andøy Tiltaksnemnd, med Odd Sigvald Olsen som formann og utførende, igangsatt forberedelser til etablering av et oljeselskap basert i Nord-Norge.

Målet for et slikt selskap var i første fase å gjennomføre kjerneboring på Andøya, der kontinentalsokkelen strekker seg inn på land. Videre var det planlagt en påfølgende offshore borevirksomhet i Nord-Norge. På dette tidspunktet ble det forventet at sokkelen i nord ville bli åpnet for prøveboring i 1973 og 1974.

Våren 1971 ble Norminol stiftet med Andøy kommune, entreprenør Einar Larsen, de trondheimsbaserte oljeletingselskapene Norsk Vikingolje og Norsk Polarnavigasjon, og med Odd Sigvald Olsen som medgründer, direktør og styreformann.

I perioden frem til 1974 ble det fortatt fire kjerneboringer på Andøya, den dypeste ned til ca. 750 meter. Det ble funnet gass, og spor av olje.

Tidligere olje- og energiminister i Norge Odd Roger Enoksen bodde på Andøya og var i tenårene på den tiden. Han fikk deltidsjobb som bestod i å kjøre traktor med seismiskutstyr over jordene.

Utenlandske eksperter som var engasjert i boringen mente at boringene kunne grense opp til et olje-/gassfelt i Andfjorden. Boredataene fra Andøya fikk solid faglig anerkjennelse og ble solgt til en rekke andre oljeselskaper på norsk sokkel. I denne perioden ble Norminol også børsnotert på SMB-listenOslo Børs.

Lov om undersøkelser etter og utvinning av petroleum i grunnen under norsk landområder av 4. mai Nr 21. 1973, ble forklart som «Lex Norminol».

Britisk sokkel og Vest-Afrika: 1975–1979[rediger | rediger kilde]

I 1975 kjøpte Norminol det britiske selskapet Petromin Ltd, med andeler i 10 blokker på britisk sokkel samt en andel i et senere produserende felt.

I 1977 ble Norminol tildelt lisens i et 50/50-samarbeide med kamerunske interesser i en større offshoreblokk, Sanga North, i Vest-Afrika. Ved lisenstildelingen var det allerede klart at blokken inneholdt olje og gass. I samarbeide med et amerikansk oljeselskap ble et omfattende seismikkprogram igangsatt for å fastslå borelokaliteter og omfang.

Grunnet svært vanskelige rammebetingelser for mindre oljeselskaper i Norge og derav sviktende finansiering til oppfølgningsinvesteringer, måtte Norminol i 1979 selge både Petromin, andelen i Sanga North, samt selskapets 5 % andeler i boreriggene «Norddraug» og «Nordskald».

Via sameie til fusjon[rediger | rediger kilde]

I 1981 og 1982 ble sameiet Viking Petroleum dannet, basert på et initiativ fra norske myndigheter. Norminol deltok med andeler på 2–15 % i sameiet. Viking Petroleum ble senere tildelt mindre andeler på Snorre og Snøhvit/Albatross og Oseberg.

I 1985 kjøpte Norminol Cofranord. Dette selskapet hadde en 0,33 % andel i Ekofisk og i en rekke omkringliggende blokker samt mindre andeler i ilandsføringsledninger og terminaler i Emden og Teesside.

I 1991 kjøpte Saga Petroleum AS opp Norminol og fusjonerte selskapet inn i sin virksomhet

Reetablering og restrukturering[rediger | rediger kilde]

Norminol ble reetablert og registrert i Foretaksregisteret i 1995 som et shipping & logistikk selskap.

I 2001 ble det gjennomført en restrukturering hvor et selskap stiftet som Dispasjørkandidat Odd Sigvald Olsen 1. Desember 1971, endret navn til Norminol. Styret i selskapet ansatte Odd Ivar Olsen som direktør for selskapet, han er sønn av Odd Sigvald Olsen, og oldebarn til fangstmannen Johan Nilsen Nøis.

Norminol hadde representasjonskontorer i Arkhangelsk og Murmansk i Russland.

Kilder[rediger | rediger kilde]