Norgesuniversitetet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norgesuniversitetet (forkortet NUV) var[1] et statlig forvaltningsorgan under Kunnskapsdepartementet lokalisert i Tromsø. Norgesuniversitetet hadde som mål å stimulere til utvikling og bruk av teknologi for læring og fleksible studietilbud i høyere utdanning, samt fremme utdanningssamarbeid mellom høyere utdanning og arbeidsliv gjennom bruk av læringsteknologi.[2] Dette gjorde de gjennom å finansiere utviklingsprosjekter ved universiteter og høgskoler og ved å drive kunnskapsutvikling, blant annet gjennom undersøkelsen «Digital tilstand» og ved hjelp av ekspertgrupper som arbeider tematisk, henter inn, bearbeider og sprer kunnskap.

Fra 2018 ble Norgesuniversitetet slått sammen med Senter for internasjonalisering av utdanning og Program for kunstnerisk utviklingsarbeid til én organisasjon (DIKU) med hovedkontor i Bergen.[3]

Norgesuniversitetet var ikke akkreditert som universitet av NOKUT, men hadde dispensasjon fra Kunnskapsdepartementet til å bruke betegnelsen universitet[trenger referanse].

Prosjektfinansiering[rediger | rediger kilde]

Norgesuniversitetet finansierer og prosjekter som utvikler teknologistøttet fleksibel utdanning ved norske universitet og høgskoler. Det tildeles midler innenfor disse områdene:

  • Aktiv læring
  • Digitale læringsformer for arbeidslivet
  • Digital vurdering

Digital tilstand - Norgesuniversitetets monitor[rediger | rediger kilde]

Norgesuniversitetet evaluerer bruken av IKT i høyere utdanning, blant annet gjennom en egen monitor kalt Digital tilstand. Undersøkelsen beskriver status og utvikling innen bruk av digitale verktøy og medier i høyere utdanning, og har tre respondentgrupper: instituttledere (dekaner), fagansatte og studenter.[4]

DelRett[rediger | rediger kilde]

DelRett er en nettbasert veiledningstjeneste om opphavsrett og undervisning, utarbeidet av Norgesuniversitetet og driftet sammen med Senter for IKT i utdanningen.

Formålet med siden er å bidra til at spørsmål om opphavsrett ikke hindrer utvikling, bruk og deling av digitale læringsressurser. Del Rett er utviklet for å tilby lett tilgjengelig informasjon om opphavsrett i undervisningen. DelRett har en spørsmål og svar-tjeneste, besvart av ekstern juridisk rådgiver.

Organisering og historie[rediger | rediger kilde]

Norgesuniversitetet har eget styre oppnevnt av Kunnskapsdepartementet, som består av representanter fra offentlig og privat utdanningssektor samt organisasjonene i arbeidslivet.[5] Norgesuniversitetet holder til i Tromsø.

Norgesuniversitetet ble etablert 1. januar 2004 ved en sammenslåing av Sentralorganet for fleksibel læring i høgre utdanning (SOFF) og Norgesuniversitetet (NU), som den gangen var en samarbeidsorganisasjonen mellom partene i arbeidslivet og organisasjonene i høyere utdanning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. januar 2018. Besøkt 6. januar 2018. 
  2. ^ Kunnskapsdepartementet (4. oktober 2016). «Prop. 1 S (2016–2017)». Regjeringa.no (norsk nynorsk). Besøkt 8. mars 2017. 
  3. ^ Kunnskapsdepartementet (15. juni 2017). «Kraftsentrum for karriereveiledning i Tromsø». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 17. juni 2017. 
  4. ^ «Digital tilstand». Norgesuniversitetet. Besøkt 28. februar 2017. 
  5. ^ «Styret for Noregsuniversitetet». Arkivert fra originalen 29. april 2010. Besøkt 2. august 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]