Noregs Kommunistiske Studentforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noregs Kommunistiske Studentforbund
Org.nummer979693966
Stiftet1974
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedstudent-ml.org (nn)

Norges Kommunistiske Studentforbund (NKS) ble grunnlagt som AKP(m-l)s studentorganisasjon i 1974. I sin storhetstid eksisterte NKS ved alle landets universiteter, samt ved en rekke høyskoler. NKS var på denne tiden den drivende kraften bak Rød Front i studentersamfunnene, og drev arbeid som spente fra fagkritikk til arbeid for høyere lån/stipend. NKS var også drivkraften bak Faglig Studentfront, som forsøkte å få studenter til å engasjere seg i faglig kamp.

NKS ga ut tidsskriftet Hva må gjøres sentralt, og en rekke mindre, lokale publikasjoner: Oppbrudd for de høyere lærestedene i Oslo, Dagning, senere Venstrevind (Bergen) Til Kamp (Trondheim), Mot dag (NTH), Vegen fram (Tromsø), En ny tid er i emning, senere Våg å kjempe () og Hammeren (Halden).

I likhet med resten av ml-bevegelsen opplevde NKS en kraftig nedtur på 1980-tallet. I forbindelse med krisa på begynnelsen av 1990-tallet fristilte NKS seg fra AKP, uten at det gjenspeilte seg i AKPs vedtekter. Dette vedtaket er siden blitt omgjort. Siste landsmøtevalgte leder av NKS var Hans Olav Brendberg.

NKS eksisterte ved inngangen til 2000-tallet kun ved Universitetet i Oslo. En ting som kjennetegnet organisasjonen denne gang var at den utelukkende benyttet seg av nynorsk og dermed offisielt het Noregs Kommunistiske Studentforbund. Følgelig ble også organisasjonens organ Hva må gjøres omdøpt til Kva må gjerast?.

NKS var motstandere av å slå sammen AKP og RV til partiet Rødt. De samarbeidet en tid med ML-gruppa Revolusjon om en ny partibyggende organisasjon, Kommunistisk Plattform.

NKS er nå nedlagt[når?], og all informasjon er nå fjernet fra deres nettside: www.student-ml.org

Ledelse[rediger | rediger kilde]

Følgende har sittet som ledere i NKS:[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ akp.no
  2. ^ «Enighet i NKS», Klassekampen 27. juni 1988, side 7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]