Hopp til innhold

Hans Olav Brendberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Olav Brendberg
Født1969Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseLærer Rediger på Wikidata
Embete
PartiRød Valgallianse
Arbeidernes kommunistparti
NasjonalitetNorge

Hans Olav Brendberg (født 1969) er en norsk lærer,[1] oversetter, skribent og nynorskforkjemper. Han er tidligere leder av Norsk målungdom (1989-1990) og styremedlem i Noregs Mållag, og har tidligere vært aktiv i RV og AKP i en årrekke. Han var også den siste landsmøtevalgte lederen i Noregs Kommunistiske Studentforbund.

Dokumentar

[rediger | rediger kilde]

Brendberg og kona Line flyttet til Sørburøy, en øy med 30 fastboende på Trøndelagskysten, på midten av 2000-tallet, der ekteparet driver den lokale skolen, Sørburøy skole. Familien Brendberg ble portrettert i NRKs dokumentar Kaia og Sigvart på øya fra 2012.

Utmelding fra AKP og RV

[rediger | rediger kilde]

I 2004 meldte han seg ut av AKP og RV etter at de satte i verk eksklusjonsprosesser mot ham. Bakgrunnen var blant annet at han i debattfora hadde publisert innhold som etter begrunnelsen fra arbeidsutvalget i RV «helt klart er anti-semittisk og rasistisk»[2] og at han hadde oversatt en bok av Israel Shamir, Blomar frå Galilea, utgitt på Samlaget i 2002.[3] Prosessen bidro til en hel del uro i begge partiene, og en del til dels fremtredende RV-medlemmer og -sympatisører lanserte et offentlig opprop for å få RV-ledelsen til å stanse prosessen.[trenger referanse]

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Pressemelding (5. mai 2017). «Holder foredrag om et forbilde». www.hitra-froya.no. Besøkt 16. mars 2020. 
  2. ^ «Slutt for Brendberg». Klassekampen. 13. mai 2004. Besøkt 16. mars 2020. «Arbeidsutvalget i Rød Valgallianse går enstemmig inn for at Hans Olav Brendberg skal ekskluderes fra partiet. Saken avgjøres på landsstyremøtet i begynnelsen av juni. Leder i RV, Torstein Dahle, mener Brendberg bryter med RVs politiske grunnsyn. - Han har i lang tid på KK-forum og i andre sammenhenger spredt et materiale som helt klart er anti-semittisk og rasistisk. Det vil enhver som leser det han har skrevet og lagt ut se. For oss i RV er det viktig å skille mellom sionisme (politikk) og jødedom (religion). Brendberg har ikke et slikt skille.» 
  3. ^ «Antisemitt eller ikke?». Klassekampen. 11. februar 2004. Besøkt 16. mars 2020. «Ett av stridspunktene er altså den omstridte russisk-israelske journalisten Israel Shamir. Shamir var også å finne i Klassekampens spalter fram til for ett år siden, oversatt av blant andre Hans Olav Brendberg. I 2002 ble boka «Blomar frå Galilea» gitt ut på Samlaget. Bruddet med Klassekampen kom etter en debatt om blant annet Shamirs syn på Knut Hamsun og hans omtale av en nynazistisk demonstrasjon med pro-palestinske slagord mot den israelske presidenten under et besøk i Tyskland, der Shamir mente det var bra at noen demonstrerte når venstresida sviktet.» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata