Norges Juristforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norges Juristforbund
Juristforbundet.jpg
TypeForening/lag/innretning
Org.nummer970 168 087
Stiftet11. mai 1966
LandNorge
HovedkontorOslo
Medlem avAkademikerneRediger på Wikidata
Medlemmer20 000[1]
Nettstedhttps://www.juristforbundet.no/ (norsk)

Norges Juristforbund er interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for norske jurister og juridiske studenter.

Juristforbundets medlemmer garanterer for rettssikkerheten og arbeider for at alle enkeltpersoner og virksomheter skal ha tilgang til rettshjelp og juridisk veiledning.

Juristforbundet arbeider for at medlemmene skal få best mulige lønns- og arbeidsvilkår og støtter deres faglige utvikling og etiske bevissthet – og gir dem tilgang til kompetanse, nettverk og økonomiske fordeler.

Juristforbundet har mer enn 20 000 medlemmer og er med i hovedorganisasjonen Akademikerne.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Norges Juristforbund har landsmøtet som øverste organ, hvor alle forbundets medlemmer har møterett. Tale-, forslags- og stemmerett tildeles et representativt utvalg blant medlemmer fra forbundets seksjoner[2].

Seksjoner og foreninger[rediger | rediger kilde]

Medlemmene i Norges Juristforbund er organisert i fem seksjoner, hvor hver seksjonsleder er representert i forbundets hovedstyre[3].

Juristforbundet — Stat[rediger | rediger kilde]

Medlemsseksjon for jurister ansatt i offentlig sektor.

Juristforbundet — Privat[rediger | rediger kilde]

Medlemsseksjon for jurister ansatt i privat sektor. Seksjonen omfatter individuelt innmeldte medlemmer i Juristforbundet tilknyttet privat sektor, herunder advokater ansatt i privat virksomhet, advokatfullmektiger og advokater/rettshjelpere som har individuelt medlemskap i Juristforbundet.

Juristforbundet — Kommune[rediger | rediger kilde]

Norges Juristforbunds seksjon for jurister ansatt i kommuner, fylkeskommuner, interkommunale virksomheter og kommunale foretak. Seksjonen dekker de kommunale tariffområdene KS, KS Bedrift og Oslo kommune.

Dommerforeningen[rediger | rediger kilde]

Den norske Dommerforening er en medlemsseksjon i Norges Juristforbund og organiserer embetsdommere i de alminnelige domstoler, i alle instanser. Foreningens formål er å verne rettsstaten og samle dommere til felles arbeid for deres interesser og oppgaver og for reformer innen rettslivet.

Juristforbundet — Student[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen for alle jusstudenter på tvers av de ulike studiestedene i Norge. Organisasjonen ivaretar jusstudentenes interesser på et nasjonalt nivå, samtidig som organisasjonen skal synliggjøre betydningen av juridisk kompetanse og utdanning i samfunnet. Studentseksjonen har lokallag ved de juridiske fakulteter ved Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø og Universitetet i Oslo. Bachelorstudentene er også representert med representanter fra Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder, Høgskolen i Innlandet og Universitetet i Sørøst-Norge.

Rettssikkerhetsprisen[rediger | rediger kilde]

Norges Juristforbund deler hvert år ut Rettssikkerhetsprisen til én eller flere personer, en institusjon eller en organisasjon. Vinneren må i løpet av foregående år eller over lenger tid har utmerket seg i sitt arbeid eller virke ved å styrke rettssikkerhet og likhet for loven innenfor sitt virkeområde.

I 2017 ble prisen tildelt jurist og førsteamanuensis Jan Erik Helgesen for sitt arbeid for styrking av internasjonale menneskerettigheter og rettssikkerhet, bla. annet gjennom sitt arbeid som norsk representant i Veneziakommisjonen[4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]