Rettshjelper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rettshjelpere er en voksende yrkesgruppe som har tillatelse til å drive juridisk rådgivning og bistand gitt av Tilsynsrådet for advokatvirksomhet i henhold til domstolsloven § 218 2. ledd.

Hovedgruppen av rettshjelpere har juridisk embetseksamen, men revisorer og andre med tilfredsstillende utdannelse kan drive juridisk rådgivning innenfor sitt avgrensede fagområde. Rettshjelper ble tillatt ved lovendring i 1992.

Advokater og rettshjelpere[rediger | rediger kilde]

Karakteristisk for virksomheten er at den likner mye på advokaters virksomhet. Rettshjelperen, på lik linje som en advokat, bistår sin klient i enhver juridisk problemstilling, både forebyggende og ved konfliktsituasjoner, og søker på samme måte som en advokat et resultat som er til det beste for sin klient. Hovedforskjellen mellom advokat og rettshjelper er at rettshjelperen må ha tillatelse fra domstolen dersom rettshjelperen skal føre sak for sin klient ved domstolene (prosessfullmektig).

En annen signifikant forskjell er at rettshjelperen tradisjonelt ligger noe lavere i pris.

Innføringen av rettshjelpere innebærer økt konkurranse i et marked hvor advokater hadde monopol før lovendringen i 1992.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]