Norge.no

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norge.no
Norge.no
URLhttp://www.norge.no/
Kommersielt?Nei
Krever registreringNei
Tilgjengelige språknorsk (bokmål, nynorsk) og engelsk
EierDigitaliseringsdirektoratet
Lansert24. jan. 2000
Global Alexa-rangering309 469

Norge.no er en veiviser til innbyggerretta digitale tjenester (selvbetjeningsløsninger) fra statlige virksomheter, fylkeskommuner og kommuner. Den skal gi informasjon om hvordan innbyggere kan kommunisere på nett med det offentlige, som innlogging til digitale tjenester og valg av digital postkasse

Portalen har versjoner på bokmål, nynorsk og engelsk.

Ansvaret for Norge.no ligger hos Digitaliseringsdirektoratet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Internettportalen www.norge.no ble lansert 24. januar 2000, etter at regjeringen og styret i KS hadde besluttet at det skulle etableres en felles inngang til offentlig informasjon på Internett. Redaksjonen for Norge.no ble lagt til Leikanger i Sogn og Fjordane.

1. januar 2002 ble Opplysningstjenesten i staten en del av organisasjonen Norge.no.

Norge.no ble etablert som et nasjonalt prosjekt administrert av Fylkesmannen i Sogn og Fjordane. Fra 1. januar 2005 ble Norge.no en egen virksomhet underlagt Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet. I tillegg til ansvar for forvaltning og utvikling av portalen og svartjenesten (opplysningstjenesten) hadde Norge.no ansvar for å utarbeide kvalitetskriterer for offentlige nettsteder og ansvar for utvikling av Minside, som var en felles inngang til digitale tjenester fra det offentlige.

18. desember 2006 ble innbyggerportalen Minside åpnet. Minside var planlagt åpnet 31.desember 2005, men åpningen ble utsatt på grunn av problemer med valg av autentiseringsløsning.

Fra 1. januar 2008 ble Norge.no[1] slått sammen med Statskonsult og E-handelssekretariatet til Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

31. mai 2012 ble Minside lagt ned.[2]. De fleste digitale tjenestene (selvbetjeningsløsningene) som lå på Minside, ble gjort tilgjengelige via Norge.no.

18. mars 2013 ble Norge.no lagt om til å bli en katalog over digitale tjenester fra det offentlige. Svartjenesten ble lagt ned fra samme dato. 

15. januar 2015 ble en ny versjon av Norge.no lansert. I tillegg til å inneholde digitale tjenester fra det offentlige er Norge.no hovedkanal for informasjon om hvordan innbyggerne kan skaffe seg en digital postkasse og kommunisere på nett med det offentlige. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]