Digital postkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En digital postkasse blir brukt av det offentlige for å kommunisere digitalt med privatpersoner og med næringslivet. Informasjon og meldinger blir kryptert (ende-til-ende-kryptering) og sendt til en digital postkasse på en måte som er sikret mot innsyn. Innbyggerne kan reservere seg mot å motta post digitalt og fortsette å få post fra det offentlige på papir.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge kan innbyggerne velge mellom to postkasser: Digipost fra Posten Norge AS og e-Boks fra Nets og PostNord. Postkassene er likestilte og tilfredsstiller strenge krav til sikkerhet.

Det offentlige informerer innbyggerne om digital postkasse, hvordan man skaffer seg en digital postkasse og hvordan man kan reservere seg, på nettstedet Norge.no.

Per 2018 hadde 1,8 millioner av Norges innbyggere registrert seg for digital postkasse, men ett av fire brev som blir levert til digital postkasse åpnes ikke.[1] Altinn er en tjeneste som det offentlige bruker for sikker sending og mottak av meldinger og en rekke andre funksjoner.

Sverige[rediger | rediger kilde]

I Sverige er det fire store leverandører av digital postkasse:

  • Digimail, som eies av Smart Refill og Bring
  • e-Boks, som eies av PostNord
  • Kivra, som eies av Kivra AB
  • Min myndighetspost, som eies av den svenske staten

De digitale brevene leses i den digitale postkassen etter innlogging (oftest Mobilt BankID). Informasjon om det digitale brevet aviseras beroende på leverandør via e-post, pushmelding eller SMS. De mottatte e-brevene kan besvares til mottakeren, men ikke sendes videre. Hos Min myndighetspost kan dog brukerne kommunisere med hverandre.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sigmund Bolme (23. april 2018). «Ett av fire digitale brev åpnes ikke». NRK. Besøkt 22. august 2018. 
  2. ^ Westin, Josefin (20. januar 2018). «Digitala brevlådor - det här skiljer dem åt». Aftonbladet. Besøkt 7. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]